Білоруського журналіста Ігоря Лосика тримають за ґратами вже понад 500 днів: йому загрожує до 12 років ув’язнення

Дата: 08 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Від дня затримання білоруськими силовиками блогера, адміністратора телеграм-каналу “Беларусь головного мозга”, фрілансера-консультанта “Радіо Свобода” Ігоря Лосика минуло вже понад 500 днів.

Про це нагадав у своїй заяві президент медіакорпорації “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” Джеймі Флай.

Джерело: radiosvoboda.org

“Ігор був викрадений з дому 25 червня 2020 року і протягом 500 днів зазнає нелюдського та несправедливого поводження. Олександр Лукашенко (самопроголошений президент Білорусі. – Ред.) та його уряд побоюються публічної відповідальності, яку в демократичних державах забезпечують вільні ЗМІ. Білоруська влада має покласти край цій несправедливості й негайно звільнити Ігоря та всіх журналістів, яких вони ув’язнили, – щоб Ігор міг возз’єднатися зі своєю дружиною та маленькою дитиною”, – сказав Флай.

Лосика заарештували в Білорусі 25 червня 2020 року. Йому загрожує до 12 років в’язниці за звинуваченням у нібито розпалюванні соціальної ворожнечі та організації масових заворушень.

Судовий розгляд його справи відбувається в закритому режимі. Наразі в ньому оголошено двотижневу перерву. Лосик та п’ятеро інших обвинувачених готуються відповісти на звинувачення білоруської влади, які багато хто вважає сфабрикованими.

Вирок у справі журналіста очікується до кінця листопада.

Лосика затримали 25 червня 2020 року через те, що, за словами міністра внутрішніх справ Білорусі Юрія Караєва, телеграм-канали та стріми “Радіо Свобода” “стали засобом управління та організації вуличних акцій протесту”. 

25 грудня чоловік мав вийти на свободу, оскільки термін його арешту завершувався. Однак 15 грудня йому висунули нове звинувачення – “підготовка до участі в масових заворушеннях”. Санкції за цією статтею передбачають в Білорусі позбавлення волі від трьох до восьми років.

На знак протесту через несправедливі звинувачення Лосик оголосив голодування. Він припинив його в січні, на 42-му дні, коли стан здоров’я значно погіршився.

У березні 2021 року, після нових обвинувачень влади, на очах у слідчого й адвоката Лосик спробував порізати вени й знову оголосив голодування.

За інформацією “Радіо Свобода”, після арешту журналіст зіткнувся із серйозним фізичним та психологічним тиском. Йому дозволили побачитися з дружиною лише один раз за весь час арешту. У будь-яких інших побаченнях, зокрема з батьками та маленькою  донькою, чоловіку відмовили.

Тюремна влада намагалася вплинути на психічний стан Лосика під час утримання під вартою, часто переводячи його в інші камери та відмовляючи в поштових послугах.

Нагадаємо, що акції протесту в Білорусі з різною інтенсивністю тривають з 9 серпня. На них збираються невдоволені фальсифікаціями на виборах президента. За офіційними даними, перегони виграв Лукашенко, проте результати незалежних підрахунків вказують на перемогу кандидатки від опозиції Світлани Тихановської

Телеграм-канал “Беларусь головного мозга”, що має багатотисячну авдиторію, активно висвітлював події навколо президентських виборів, повідомляв про протести та масові затримання в Мінську та інших містах.

Наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі. Силовики проводять у країні масові обшуки в правозахисників та журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter