Білоруського військового запроторили за ґрати на 18 років за злив фотографії секретного листа силовиків

Дата: 14 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі Верховний суд засудив військового Дениса Урада до 18 років колонії суворого режиму за державну зраду. Білоруса відправили за ґрати через світлину таємного листа МВС до військових, яку він передав опозиційному телеграм-каналу NEXTA.

Про це повідомили в правозахисному центрі “Весна”. 

Фото: NEXTA

Після початку масових протестів у Білорусі телеграм-канал NEXTA і Вимовляється як “нехта”, а в перекладі з білоруської означає “хтось”.  став одним з майданчиків, де невдоволені узурпацією влади білоруси могли отримувати інформацію про мітинги, страйки та інші новини. Через це влада визнала його екстремістським. 

У березні поточного року в каналі опублікували фотографію секретного листа, в якому глава білоруського МВС просить міністра оборони надати в його розпорядження майже 4 тисячі військовослужбовців Збройних сил для боротьби з протестувальниками в низці білоруських міст. 

Через декілька днів після публікації силовики затримали 29-річного Дениса Урада. За даними слідчих, перебуваючи на чергуванні як спеціальний зв’язковий Генерального штабу Збройних сил, він сфотографував секретний лист і передав його NEXTA.

Лист, який сфотографував чоловік. Фото: NEXTA

Вирок суду, який проходив у закритому режимі, вже набув чинності та не підлягає оскарженню. Окрім позбавлення волі Урада також позбавили військового звання. Білоруські правозахисники вважають переслідування чоловіка політично вмотивованим та називають його політв’язнем. 

Нагадаємо, що від початку масових протестів у Білорусі сотні людей в країні визнали політичними в’язнями. За даними ООН, наразі щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Також відомо про загиблих. Ще тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. 

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив вже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, та про умови утримання та поводження із затриманими.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter