Білорусь запровадила режим “контртерористичної операції”, ЗМІ пишуть про приховану мобілізацію

Дата: 14 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей в інтерв’ю російському медіа заявив, що Білорусь нібито вже запровадила режим “контртерористичної операції”, про що досі не оголошували. Водночас білоруські ЗМІ довідались про наміри самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка провести часткову мобілізацію.

Про це повідомляє білоруське видання “Наша Ніва”. 

Фото з відкритих джерел

Заява Макея пролунала в інтерв’ю російській газеті “Известия”. За його словами, “контртерористичну операцію” запровадили ще у понеділок після наради Лукашенка з силовиками. Утім, це перші слова від білоруського посадовця про нібито таке рішення.

“Ми бачимо, як з боку України кажуть, що “білі й пухнасті” і нічого не планують на кордоні з Білоруссю. На жаль, зараз світ став таким непередбачуваним, що ми не можемо нікому вірити… Ми повинні захистити своїх людей і зробити так, щоб на жоден метр нашої землі не ступила нога окупанта. Керівник нашої країни провів широку нараду з силовими структурами, запроваджено режим контртерористичної операції. Була інформація про те, що з блоку окремих сусідніх держав плануються провокації, ледь не із захопленням окремих ділянок території Білорусі”, – сказав Макей.

“Наша Ніва” зазначає, що якщо такий режим справді запроваджено, це розширює повноваження для силовиків та може бути сигналом про ще більше посилення репресій в країні. 

Також білоруське видання отримало від кількох не пов’язаних між собою джерел інформацію про те, що Лукашенко прийняв рішення проводити приховану мобілізацію для доукомплектації військових підрозділів, під виглядом перевірки боєздатності. Нібито планується мобілізовувати передусім людей з сіл, містян перший час це не торкнеться.

Скількох людей планують мобілізувати, джерела не уточнюють. Лукашенко нібито вирішив публічно не оголошувати про рішення, врахувавши реакцію російського суспільства на рішення президента Росії Володимира Путіна про “часткову мобілізацію”. 

Один зі співрозмовників “Ніви” зазначив, що зрозуміти мету мобілізації можна буде після того, як з’явиться інформація про її масштаби. 

“Набір до 2000 осіб свідчив би про доукомплектацію окремих частин під вузькі бойові завдання, наприклад, артилерійські. Тривогу треба буде бити, коли кількість мобілізованих перевищить 5 тисяч, це буде означати створення ударного угруповання на якомусь напрямку. Якщо це буде понад 10 тисяч, то на кількох напрямках”, – сказав він. 

Від джерел також надійшла інформація, що шукають в основному людей зі спеціальностями, які наразі в дефіциті у російській армії, проте деталі різняться. Один зі співрозмовників каже, що “на збори” викликають людей, які можуть виконувати функції командирів. Інші кажуть також про кухарів, технічний та тиловий персонал, що може бути ознакою першого етапу — набору людей, які згодом зможуть забезпечувати інших мобілізованих і техніку.

У державних ЗМІ Білорусі відкрито лунала інформація, що з 12 жовтня до 12 листопада військкомати проводитимуть звірку даних у себе та з підприємствами. 

Нагадаємо, що 10 жовтня Лукашенко заявив, що домовився з Путіним про розгортання “спільного регіонального угруповання військ”. Він також додав, що його “неофіційні канали” попередили про те, що нібито по Білорусі буде завдано удару з території України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter