Білорусь спільно з Росією, Китаєм та Венесуелою обговорила порушення прав людини на Заході

Дата: 12 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У межах 47-ї сесії Ради ООН з прав людини постійне представництво Білорусі в Женеві організувало і провело за підтримки дипмісій Венесуели, Китаю і Росії онлайн-захід, присвячений правам людини на Заході. 

Про це повідомили в Постійному представництві Білорусі при відділенні ООН та інших міжнародних організацій у Женеві. 

Учасники зустрічі. Фото: geneva.mfa.gov.by

У фокусі дискусії перебували “проблеми й причини відсутності міжнародного моніторингу і реагування ООН на порушення прав людини в західних країнах”. Учасники, як повідомили білоруські дипломати, одностайно відзначили відсутність держав з ідеальним станом дотримання прав людини, а тому наголосили на “безпідставності претензій західних країн на міжнародне лідерство з теми прав людини”

Крім того, аудиторії презентували доповідь МЗС Білорусі про найрезонансніші випадки порушень прав людини в деяких країнах світу, а також доповідь МЗС Росії про ситуацію з правами людини в окремих країнах. 

“На тлі численних прикладів порушень прав людини в країнах ЄС, США, Канаді та інших західних державах учасники вказали на практично повну відсутність уваги керівництва УВКПЛ ООН, Ради ООН з прав людини та його спецпроцедур, а також міжнародних правозахисних НУО до цих питань. Виявлено ​​справжню замовну причину цього мовчання, яка полягає в тому, що переважна частина ресурсів для ведення діяльності ООН і організацій громадянського суспільства на тему прав людини надходить безпосередньо від західних донорів”, – намагаються переконати білоруські дипломати.  

Нагадаємо, що в Білорусі, яка стала ініціаторкою проведення зустрічі, із серпня минулого року не припиняються репресії влади щодо громадян, які виступають проти самопроголошеного Олександра Лукашенка. Покарання в країні можна отримати, наприклад, за штори в кольорі біло-червоно-білого прапора, катання на лижах або коментар про силовиків у мережі. 

За даними правозахисників, загалом від репресій постраждали близько 30 тисяч білорусів. Щонайменше шестеро учасників акцій зникли безвісти. Минулого року тисячі білорусів подали звернення проти Лукашенка до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Фотографія обкладинки: shrmonitor.org

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter