“Біль мине, коли оглухнеш”: замість допомоги медпрацівниця російської колонії познущалася з Ірини Данилович

Дата: 14 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Кримську журналістку та правозахисницю Ірину Данилович етапували до виправної колонії №7 у місті Зеленокумськ Ставропольського краю; там замість медичної допомоги з політув’язненої, яка поскаржилася на посилення болю у вухах, просто познущалися.

Про це Центру прав людини ZMINA розповів батько Данилович Броніслав Данилович.

Джерело: CPJ

За його інформацією, в доньки, що страждає на запалення вух, яке прогресує та яке вже тривалий час не лікують, у колонії забрали всі ліки й відмовилися надавати необхідну медичну допомогу.

Медична співробітниця пенітенціарної установи Лідія Анатоліївна Морозова у відповідь на звернення про посилення болю заявила, що біль минеться, коли Данилович “остаточно оглухне”.

Близькі правозахисниці заявили, що готують заяву до правоохоронних органів за статтею про ненадання лікарської допомоги, та просять міжнародну спільноту додати Морозову до списку підсанкційних осіб, причетних до знущань з Ірини Данилович.

Раніше ZMINA повідомляла, що Данилович практично втратила слух у СІЗО Сімферополя. У неї розвинувся отит, з’явилися запаморочення та головні болі, які супроводжуються постійним шумом і болем у вухах.

Щоб домогтися медичної допомоги, вона оголосила голодування, але за 10 днів припинила його, повіривши обіцянкам адміністрації СІЗО. Раніше Броніслав Данилович розповідав “Кримській солідарності”, що керівництво СІЗО та начальник медслужби так і не надали їй допомоги в необхідному обсязі.

Ірина Данилович – медсестра та громадянська активістка з Феодосії, співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами.

Співробітники ФСБ викрали її 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в незаконному “суді” у Феодосії.

Попри обурення міжнародної правозахисної спільноти, 28 грудня 2022 року так званий “Феодосійський міський суд” оголосив вирок громадянській журналістці Ірині Данилович. За нібито “зберігання вибухових речовин” її засудили до семи років позбавлення волі й 50 тисяч рублів штрафу.

Данилович страждає на сильний головний біль, у неї підозрюють гостре запалення середнього та внутрішнього вуха. Існує загроза запалення головного мозку, що може призвести до смерті.

26 березня Представництво ЄС в Україні висловило стурбованість станом здоров’я незаконно засудженої громадянської журналістки з тимчасово окупованої Феодосії Ірини Данилович та закликало негайно надати їй медичну допомогу. 

Спеціальна доповідачка Організації Об’єднаних Націй Мері Лолор закликала Росію негайно звільнити Данилович.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter