Безвіз може зірвати ігнорування ромського питання в Україні – Немиря

Дата: 20 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Невиконання Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської нацменшини може зірвати візову лібералізацію. 

Так вважає голова парламентського комітету з прав людини Григорій Немиря. 

Він нагадав, що затверджена у 2013 році Статегія була однією із завершальних законодавчих фаз плану дій з лібералізації візового режиму. Однак на виконання цієї стратегії з українського бюджету ніколи не передбачались кошти.

“Ми знаємо, що є група країн, яка шукає першу ліпшу можливість призупинення, в тому числі лібералізації візового режиму з третіми країнами. Для цього може бути використано багато речей. Одна з них – невиконання цієї Стратегії та плану дій”, – каже голова комітету.

“Основне зауваження, яке зараз висувають Україні, – це неефективність антикорупційних інституцій. Але в ЄС можуть висловитись щодо національних меншин як, власне, й стосовно ситуації з внутрішніми переселенцями. Бо все це міграційні ризики. Вони збільшують тиск на країни Шенгенської зони через погане врядування або хронічне недофінансування”, – додає Григорій Немиря.

Він шкодує, що держава не виділяє кошти на інтеграцію ромської громади.

“Коли приватна донорська структура – фонд “Відродження” має щорічну програму інтеграції ромів у 500 тисяч доларів, а держава – нуль, то це також спонукає до якихось висновків. Якщо в бюджеті є конспірована політика, то для будь-кого, хто аналізує цей бюджет, стає зрозумілим, Стратегія та план дій не мають ніякого відношення до реальних пріорітетів, а відносяться до паперових”, – зауважує політик.

Він переконаний, що подальша неінтеграція ромів в українське суспільство може призвести до подібних погромів ромських помешкань, як це відбулось в селі Лощинівка на Одещині після вбивства 9-річної дівчинки.

Тим часом президент Петро Порошенко вказує на підтримку введення безвізового режиму між Україною та ЄС з боку Європарламенту.

“Україна має тверду підтримку значної більшості депутатів Європарламенту. І на сьогоднішній день, одразу після вирішення механізму призупинення безвізового режиму, ми не маємо жодного сумніву, що це рішення буде негайно прийнято”, – цитує главу держави його прес-служба.

Раніше громадські організації попросили прем’єр-міністра Володимира Гройсмана передбачити у бюджеті України на 2017 рік кошти на фінансування плану заходів Стратегії інтеграції ромів у сумі 10 мільйонів гривень.

Микола Мирний, Центр інформації про права людини для Громадського радіо

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter