Балуха вивезли із СІЗО в Сімферополі для ознайомлення зі справою

Дата: 24 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Українського політв’язня Володимира Балуха, який продовжує голодування, відвезли із сімферопольського СІЗО в Роздольне для ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.

Про це повідомив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, передає “Крим.Реалії”.

“Балуха вивезли для ознайомлення з матеріалами справи десь чотири дні тому. Він перебуває в ізоляторі тимчасового утримання в Роздольному. У нього є таке право, і йому дали можливість їм скористатися. Там йому слідчий приносить матеріали справи, він їх там читає. Сьогодні (23 липня – ред.) він, може, повернеться”, – пояснив Чийгоз.

За його словами, в сімферопольському СІЗО Балуха продовжують тримати в загальній камері, незважаючи на стан його здоров’я. Чийгоз додав, що Балух не збирається припиняти голодування.

Крім того, за інформацією Кримської правозахисної групи, захист Балуха оскаржив вирок підконтрольного Кремлю кримського суду за нібито побиття ним начальника ізолятора тимчасового тримання.

Захист українця не згодний з вироком судді Тетяни Пиркало і вважає його незаконним, необґрунтованим і несправедливим, а також винесеним з істотними порушеннями законодавства, яке де-факто діє в Криму.

Дата розгляду апеляційної скарги поки не призначена. Підконтрольний Росії Залізничний районний суд Сімферополя 13 липня відхилив розгляд клопотання адвокатки Ольги Дінзе про умовно-дострокове звільнення українського активіста Володимира Балуха за першим вироком.

5 липня підконтрольний Росії Роздольненський районний суд засудив українського активіста Володимира Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тисяч рублів за сукупністю двох кримінальних справ.

19 березня Володимир Балух оголосив безтермінове голодування.

Нагадаємо, ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Силовики стверджували, що знайшли на горищі будинку, де живе український активіст, 90 патронів і кілька тротилових шашок.

16 січня 2018 року Роздольненський міський суд засудив українського активіста до трьох років і семи місяців колонії-поселення та штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Чоловіка взяли під варту під час засідання.

14 березня 2018 року Верховний суд Криму вилучив частину про закупівлю боєприпасів з вироку Балуху. Таким чином, покарання активісту зменшено з 3 років і 7 місяців до 3 років і 5 місяців.

Другу справу проти Балуха відкрили в серпні 2017 року, після того як він поскаржився на незаконні дії начальника Роздольненського ізолятора тимчасового тримання (ІТТ) Валерія Ткаченка, який ображав і вдарив політв’язня. У відповідь на це Ткаченко подав свою скаргу, стверджуючи, що Балух неодноразово вдаряв його. Наразі українському активісту інкримінують ч. 2 ст. 321 Кримінального кодексу Російської Федерації – “Дезорганізація діяльності установ, що забезпечують ізоляцію від суспільства”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter