Байден готовий вести з Росією та Китаєм перемовини щодо нової системи контролю ядерної зброї

Дата: 01 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Адміністрація президента США Джо Байдена готова оперативно вести перемовини щодо нової системи контролю над ядерним озброєнням, що замінить договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь, дія якого спливає у 2026 році.

Про це заявив Джо Байден

Фото: Getty Images

Головною умовою для ведення перемовин, як наголосив президент США, є наявність сумлінного партнера. 

“Жорстока та неспровокована агресія Росії в Україні порушила мир у Європі та є нападом на фундаментальні принципи міжнародного порядку. У цьому контексті Росія повинна продемонструвати, що вона готова відновити роботу з контролю над ядерними озброєннями зі Сполученими Штатами”, – каже Байден. 

Також у Білому домі закликають і Китай узяти участь та бути відповідальним як ядерна держава в перемовинах, які зменшать “ризик прорахунків і розв’яжуть проблему дестабілізувальної військової динаміки”. 

“Немає жодної користі для жодної з наших націй чи світу протистояти суттєвій участі в контролі над озброєннями та нерозповсюдженні ядерної зброї”, – наголосив Байден. 

Нині заяви президента США не коментували ні в Китаї, ні в Росії.

За останніми оцінками Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), ризик застосування ядерної зброї у світі досяг найвищого рівня з часів Холодної війни. 

Нагадаємо, що всім країнам світу пропонують відмовитися від ядерної зброї до 2045 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter