Казахстан пропонує усім країнам світу відмовитися від ядерної зброї до 2045 року

Дата: 19 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Влада Казахстану закликала світ розробити поетапний план повної ліквідації ядерної зброї до 2045 року.

Про це повідомив віцепрем’єр та голова МЗС Казахстану Мухтар Тлеуберді.

Фото: Alamy

У 1993 році Казахстан приєднався до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) у статусі держави, яка не володіє такою зброєю, а через понад десять років разом з Таджикистаном, Туркменістаном, Узбекистаном та Киргизстаном увійшов до першої у Центральній Азії зони, вільної від ядерної зброї. 

“Практичний внесок Казахстану в ядерне роззброєння дає моральне право і надалі закликати народи та уряди подвоїти зусилля щодо позбавлення нашої планети від загрози ядерного самознищення на основі зміцнення взаємної довіри. Казахстан розуміє, що на шляху до досягнення цієї благородної, але амбітної мети є багато політичних та технічних перешкод. Вважаємо за необхідне приступити до практичної роботи в цьому напрямку”, – наголошує Тлеуберді. 

Незабаром у Відні має відбутись перша зустрічі держав–учасниць ухваленого у 2017-му Договору про заборону ядерної зброї (ДЗЯЗ), який набрав законної сили лише торік наприкінці січня. Росія, Китай, Франція, Велика Британія та США до договору так і не приєднались.

Пропозиції та домовленості щодо ядерного роззброєння Казахстан пропонує відбити у підсумкових документах першої зустрічі країн–учасниць ДЗЯЗ. 

Влада Казахстану не приховує, що задуматися про колективну вразливість людства та про нагальну необхідність заборони та ліквідації ядерної зброї спонукає війна Росії в Україні й нові загрози застосування ядерної зброї.

Нагадаємо, за останніми оцінками Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI), ризик застосування ядерної зброї у світі досяг найвищого рівня з часів Холодної війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter