Апеляційний суд залишив без змін вироки політв’язням “красногвардійської справи “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 02 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Апеляційний військовий суд російського міста Власіха 1 листопада залишив чинними вироки Південного окружного військового суду фігурантам “красногвардійської справи “Хізб ут-Тахрір” Ескендеру Абдулганієву, Арсену Абхаїрову та Рустему Емірусеїнову.

Про це інформує громадське об’єдання “Кримська солідарність”

Під час засідання бранці Кремля заявили клопотання про те, щоб їм надали достатньо часу на ознайомлення з матеріалами справи, оскільки суд першої інстанції обмежив їх у цьому. Утім, апеляційний суд відхилив його.

Адвокатка Ліля Гемеджи звернула увагу на те, що фоноскопічну експертизи у справі оформило відомство, що має одне керівництво із ФСБ, що провадило розслідування. Зокрема, вона вказала на рекомендації Європейського суду з прав людини, згідно з якими дозволено використовувати таємних свідків лише тоді, коли їм загрожує реальна небезпека.

Усі троє підзахисних виступили під час засідання з останнім словом.

“Було зрозуміло, що вони не розраховували на справедливе рішення, говорили про політичну вмотивованість і про те, що їхнє переслідування не має під собою законної підстави — це боротьба з ними як із членами мусульманської спільноти”, — передала слова політв’язнів Гемеджи.

Ліля Гемеджи

Сторона захисту заявила низку відводів, зокрема голові та всьому складу суду. Захист впевнений у їхній зацікавленості у результаті справи, проте ці заяви колегія суддів відхилила.

Як відомо, апеляційний розгляд у цій справі супроводжувався протягом кількох тижнів масовими арештами вільних слухачів, які приходили на засідання до незаконного “Кримського військового гарнізонного суду” у Сімферополі. У цьому “суді” учасники судового процесу брали участь в засіданнях через відеоконференцзв’язок. 

Незаконні затримання громадян України відбулися 11 жовтня, 25 жовтня та 1 листопада.

Нагадаємо, учасників “червоногвардійської групи” затримали 14 лютого 2019 року. 3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд засудив Рустема Емірусеїнова до 17 років позбавлення волі, Ескендера Абдулганієва – до 12 років та Арсена Абхаїрова – до 13. Рішення було винесене судовою колегією у складі:  Пліско Роман, Костін Ігор, Звягін Євген.

Чоловіків звинуватили у приналежності до забороненої в Росії політичної ісламської партії “Хізб-ут Тахрір”, яку 2003 року Верховний Суд РФ вніс до списку терористичних. На всій території України ця організація діє без обмеження. Звинувачення мотивується матеріалами прослуховування, знайденими у фігурантів справи книгами та свідченнями прихованих свідків.

Тепер політв’язні, які зараз знаходяться у СІЗО в Ростовській області Росії, готуватимуться до незаконного етапу в одну з російських в’язниць.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter