Апеляційний суд повернув Біличанський ліс у межі Києва, цього кілька років домагались активісти

Дата: 19 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду Києва, яким 3 тисячі гектарів Біличанського лісу визнавалися частиною селища Коцюбинське.

Про це в коментарі ZMINA повідомила активістка Руху ЧЕСНО Ірина Федорів, яка багато років виступає на захист Біличанського лісу.

Фото: Рух ЧЕСНО

За її словами, таким чином апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції, яке було на користь Коцюбинської селищної ради. Текст рішення активісти ще не бачили, тому орієнтуються на частину, зачитану на засіданні суду.

Боротьба за Біличанський ліс триває вже 15 років. 2008 року депутати Коцюбинської селищної ради роздали ділянки в столичному лісі собі та своїм родичам. Зокрема, ділянку отримав і чинний селищний голова Коцюбинського Сергій Даніш, розповідає Федорів.

Прокуратура скасувала більшість актів права власності на землю і продовжує цю роботу в судах. У 2014 році, після Революції гідності, було підписано президентський указ, яким Біличанський ліс приєднали до Голосіївського національного парку. У 2021 році межу нацпарку винесли на кадастровій карті. Але одразу після цього Київська обласна рада і Бучанська райрада ухвалили рішення, якими, по суті, долучили ліс до складу Коцюбинського. Київрада оскаржила ці рішення в суді.

“Це завжди був ласий шматок, до того ж саме там проходить лінія оборони Києва. Також Біличанський ліс має важливе екологічне значення, бо долає наслідки Чорнобильської катастрофи”, – зазначає Ірина Федорів.

Позов щодо повернення Біличанського лісу в межі Києва подавала Київрада, підтримали його прокуратура Київської області, Міністерство екології, Національний природний парк “Голосіївський”, КП “Святошинське лісопаркове господарство”, киянин Олександр Дядюк.

Ірина Федорів зазначила, що ще на мапах Києва 90-х років можна побачити, що це – межа Києва. Тому вона не згодна з думкою колишнього мера Ірпеня Володимира Карплюка, який зазначав, що в разі повернення лісу в межі Києва збільшиться площа зелених зон міста і це дозволить забудовникам будувати більше. На її думку, після цього судового рішення площа не збільшиться, а лише повернеться до попереднього розміру.

Через діяльність із захисту Біличанського лісу Федорів неодноразово зазнавала тиску та переслідування: їй різали шини на автівці, встановлювали на її будинку меморіальну дошку, влаштовували інформатаки, погрожували.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter