Апеляційний суд не змінив вирок кримським політв’язням Олегу Федорову та Ернесту Ібрагімову

Дата: 14 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Апеляційний військовий суд у Власисі Московської області залишив вирок кримським татарам Олегу (Алі) Федорову та Ернесту Ібрагімову чинним: рік тому Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив їх до 13 років позбавлення волі.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Олег (Алі) Федоров та Ернест Ібрагімов

За словами юристки Лілі Гемеджи, сторона захисту під час засідання наводили докази, що Ібрагімов та Федоров невинні, та докази того, що обвинувачення було бездоказовим.Зокрема, вони вказали, що висновки фонографічної експертизи не відповідають дійсності – так, на записах, які досліджували фахівці, немає голосу Федорова.

Адвокати також нагадали, що вони робили альтернативну фонографічну експертизу ще в той час, коли справу розглядав Південний окружний військовий суд. Проте суд у Власисі відмовився її долучити та вивчити.

Помилки містить також й лінгворелігієзнавча експертиза. Головним порушенням Ліля Гемеджи назвала той факт, що її взяли зі справи другої Бахчисарайської групи.

Крім того, оперативний співробітник припустився ще однієї помилки: він переклав фразу з розмови кримських татар “козюмден чикъти” не як “вийшов з довіри”, “втратив довіру”, а як “вибив око”. Цим він намагався довести, що Федоров та Ібрагімов застосовували насильство до інших людей.

За пів години Апеляційний військовий суд вирішив залишити вирок чинним як “законний, обґрунтований і такий, що не підлягає скасуванню”.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова. 

Ібрагімова та Федорова Південний військовий окружний суд визнав учасниками політичної партії “Хізб ут-Тахрір”. За версією слідства, вони зустрічалися на таємних зборах, де обговорювали заборонену літературу. Засекречені свідки підтвердили, що кримські татари брали участь у цих зустрічах.

Перші три з половиною роки із призначених 13 років позбавлення волі вони мають провести у в’язниці, потім їх переведуть до колонії суворого режиму. Їм також призначили рік обмеження волі після того, як вийдуть на волю.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter