Апеляційний суд не підтримав рішення ОАСК про скасування нового правопису

Дата: 11 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу Кабінету Міністрів щодо рішення Окружного адміністративного суду Києва, яким визнали протиправною постанову уряду про нову редакцію українського правопису.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на адвоката позивачки Дмитра Ільченка.

Фото: Судово-юридична газета

Позов з вимогою скасувати новий правопис ще в червні 2019 року подала до суду мати школярки Юлії Пиргас із Херсона та громадська організація “Правова держава”. У позовній заяві дівчинка стверджувала, що українська є її рідною мовою, що вона використовує її щоденно, а тому не погоджується з деякими нормами, ухваленими урядом.

На початку поточного року Окружний адміністративний суд Києва підтримав позивачку та скасував постанову уряду про новий правопис, а тому Міністерство освіти і науки подало апеляцію. 

Наразі мотивувальну частину рішення не опублікували.

Відомо, що адвокат Ільченко та ГО “Правова держава”, які представляли інтереси школярки, фігурують на плівках із кабінету голови ОАСК Павла Вовка. Згідно з ними ГО використовують для подання позовів та заяв, у яких зацікавлений сам Вовк.

Нагадаємо, що минулого року НАБУ звинуватило голову ОАСК Павла Вовка та його колег у створенні злочинної організації для захоплення державної влади. Однак досі Вовку не змогли обрати запобіжний захід, адже суддя не вважає себе винним, називає записи його розмов з колегами, які як доказ надали детективи, фальсифікацією, а також розповідає, що звинувачення проти нього – справа рук іноземних агентів.

Обрати запобіжний захід голові ОАСК не допомогло навіть рішення про примусовий привід. 

Нещодавно президент Володимир Зеленський запропонував ліквідувати ОАСК, а на його місці створити новий суд. Суддів ОАСК, до доброчесності яких не виникатиме питань, переведуть, а якщо ті не захочуть – звільнять.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter