Зеленський вніс як невідкладний законопроєкт про ліквідацію ОАСК

Дата: 13 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт, яким пропонує ліквідувати скандальний Окружний адміністративний суд Києва.

Про це повідомляє Офіс президента.

Законопроєкт має назву “Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва”. В ОП зазначають, що саме президент, відповідно до Конституції, може вносити закон для реорганізації чи ліквідації суду після консультацій із Вищою радою правосуддя.

Зеленський зауважив, що попри скандальність і відсутність довіри ОАСК продовжує ухвалювати рішення, далекі від розуміння справедливості:

“Досить сейфів, набитих мільйонами готівки, у пов’язаних з керівництвом суду осіб або очікування чергових записів скандальних розмов з кабінетів суддів, які думають, що переважують усе в нашій країні.

Суд, одним рішенням якого може бути поставлений хрест на будь-якому досягненні держави, будь-якій реформі, буде ліквідований. Сприймайте це як сигнал до будь-якого суду, який зрадив повазі до закону”.

Нагадаємо, ОАСК – це суд, відомий своїми скандальним політичними рішеннями. Зокрема, він забороняв мирні зібрання під час Революції гідності, поховав розслідування щодо рюкзаків Авакова, визнав незаконною націоналізацію Приватбанку, відстороняв від роботи Уляну Супрун та поновлював спійманого на корупції Романа Насірова, а також ухвалив рішення про усунення Артема Ситника з посади директора Національного антикорупційного бюро.

Крім того, у липні 2019 року голова ОАСК Павло Вовк та ще кілька суддів опинились у центрі корупційного скандалу після проведення обшуків у суді, оприлюднення НАБУ записів розмов суддів та вручення суддям підозр у втручанні в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Через рік НАБУ оприлюднило нову порцію записів з кабінету Вовка та доповнило перелік злочинів, у скоєнні яких підозрюються судді, створенням злочинної організації та намаганням захопити державну владу.

Президент Зеленський тривалий час не реагував на заклики ініціювати ліквідацію суду, незважаючи на акції протесту під стінами Офісу президента.

Після того як петиція на сайті президента з вимогою ліквідувати ОАСК набрала 25 тис. підписів, в Офісі президента заявили, що проведуть консультації з ВРП з приводу відповідного законопроєкту.

У березні журналісти УП і ЦПК отримали від Вищої ради правосуддя текст цього законопроєкту у відповідь на запит.

Згідно з ним, передбачається ліквідація не лише ОАСК, а й Київського окружного адмінсуду, повноваження якого поширюються на Київську область. Замість цих двох установ пропонується створити Окружний адміністративний суд Київської області та міста Києва. Він має бути розташований у столиці та відповідати як за Київ, так і за область.

У пояснювальній записці до проєкту йдеться, що його розробили “з метою оптимізації видатків державного бюджету”, а ухвалення такого закону також “забезпечить… доступ громадян до незалежного та безстороннього суду, підвищить ефективність здійснення правосуддя судами”.

ВРП також повідомила, що Офіс президента ще 3 лютого 2021 року скерував законопроєкт до Вищої ради правосуддя, яка має оцінювати такі пропозиції до того, як їх розглядатиме парламент.

5 березня ВРП затвердила свій висновок, написавши, що реалізація законопроєкту “не видається можливою до моменту створення та початку роботи… Вищої кваліфікаційної комісії суддів”, діяльність якої тимчасово зупинили в межах судової реформи Зеленського.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter