Анджеліна Джолі закликала світ підтримувати українських волонтерів та активістів

Дата: 03 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Американська акторка та амбасадорка доброї волі ЮНІСЕФ Анджеліна Джолі, яка торік сама приїжджала до України, закликала світ активніше підтримувати громадські ініціативи всередині країни, які допомагають постраждалим внаслідок повномасштабного російського вторгнення. 

З таким закликом вона виступила у своєму інстаграм. 

Фотограф Джайлз Далі

Джолі поділились світлинами з України, що зробив англійський фотограф-портретист та документаліст Джайлз Далі. Він також активно підтримує українців. 

У своєму дописі Джолі зазначила, що “національні неурядові організації в Україні отримали лише 0,003% коштів, зібраних за кордоном”. Акторка не дає посилання, де саме отримала ці дані, втім, раніше самі активісти та волонтери звертались до світу з відкритою заявою, у якій ці підрахунки приписували Службі фінансового моніторингу ООН. 

На противагу національним організаціям, як казали вони, міжнародні, що працюють в Україні, отримають більшу підтримку, а саме 6% фінансування від загальної суми. Активісти закликали, між іншим, зробити щось з бюрократією. 

“Реальність така, що для отримання коштів потрібні десятки, сотні, а то й тисячі процедур. У нас немає людських ресурсів для цього, і ми не вважаємо це пріоритетом. Довіра та відповідальність є основними принципами співпраці. Українські НУО не можуть дозволити собі заповнювати багато заявок на гранти, ані численні, повторювані, тривалі процедури належної перевірки до якогось встановленого міжнародним терміну. Працюємо в умовах бойових дій”, – нагадували вони ще торік. 

Джолі, закликаючи світ активніше підтримувати саме громадські локальні ініціативи, нагадала про деякі з них: 

  • “Марш жінок”, що опікується притулками для жінок і гуманітарною допомогою жінкам по всій Україні; 
  • Help Ukrain Team, що займається евакуацією людей з небезпечних територій; 
  • ГАР (Група Активної Реабілітації), що підтримує людей із травмами хребта.

Амбасадорка доброї волі ЮНІСЕФ також висловила сподівання, що з часом ситуація із допомогою національним ГО зміниться, й вони отримуватимуть більше підтримки. 

Вже багато років поспіль військові, волонтери, добровольці, громадські організації та Омбудсман є лідерами довіри українців. Їм довіряють більше, ніж Верховній Раді або уряду. 

Нагадаємо, що за понад рік на західних кордонах України оформили 65 тисяч автомобілів з гуманітаркою. Разом з тим торік депутати внесли зміни до Кримінального кодексу, в якому тепер є стаття “незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги”. 

ZMINA детально розповідала про п’ять показових справ, коли волонтери потерпали від провокацій з боку правоохоронців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter