Серед лідерів довіри українців військові, волонтери, добровольці, громадські організації та Омбудсман

Дата: 15 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Серед державних та суспільних інститутів, яким найчастіше довіряють опитані українці, Збройні сили України (96%), волонтерські організації (88%) та добровольчі загони(87%). 

Про це свідчить опитування, проведене Центром Разумкова. 

Нашивка на рюкзаку українського солдата. Фото: Christopher Furlong / Getty Images

Соціологічні дослідження не вперше показують високий рівень довіри серед українців до військових, волонтерів та активістів, До прикладу, у 2021 році їм довіряли більше, ніж Верховній Раді або уряду. 

Нині серед тих, кому довіряють найчастіше, опинилися також Нацгвардія (86%), ДСНС (85%), президент (83%), прикордонники (82%), Міноборони (78%), СБУ (74%), поліція (71,5%) та церква (70%). Ще 66% опитаних довіряють громадським організаціям, трохи менше довіряють ЗМІ (65%), та половина й трохи понад ніж половина (52%) довіряють уряду та Уповноваженому Верховної Ради з прав людини.

Серед лідерів недовіри представники державного апарату, яким не довіряють 64% людей. Ще 63% не довіряють політичним партіям (63%), трохи менше – судам (судовій системі загалом) (59%), а трохи більш ніж половина – Верховній Раді (51%).

Нагадаємо, що українці оцінюють рівень корумпованості влади як вищий за середній, а боротьбу з нею – як погану. Рівень корумпованості навіть Антикорупційних органів в Україні опитані оцінили в понад 5 балів з 10, а тими, серед кого корупції є найменше, назвали антикорупційних активістів.  

До початку повномасштабного російського вторгнення боротьба з корупцією була одним з найнебезпечніших видів активізму в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter