Amnesty International закликала до солідарності з жінками Білорусі

Дата: 08 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Жінки відіграли визначну роль у протестах, що охопили Білорусь, зазнають репресій і погроз із боку влади, а тому світ має показати їм свою підтримку та солідарність.

З відповідним закликом виступили в міжнародній правозахисній організації Amnesty International.

Ще від початку президентської кампанії в Білорусі правозахисники називали жінконенависницьким підхід влади до боротьби з опонентами. Так, кандидатка в президенти Світлана Тихановська була змушена вивезти дітей з країни через погрози від невідомих, які почала отримувати після заяви про участь у перегонах. Про погрози повідомляла навіть Ганна Конопацька, яку експерти називали технічною кандидаткою від Лукашенка. 

“Світлана Тихановська, примушена до еміграції кандидатка в президенти; глава її штабу Марія Колеснікова, кинута у в’язницю; Марфа Рабкова, ув’язнена правозахисниця; журналістки Катерина Бахвалова і Дарина Чульцова, засуджені до дворічного ув’язнення за пряму трансляцію акції протесту, – ось лише деякі з багатьох жінок, чиї імена стали синонімами боротьби за свободу і права людини в Білорусі”, – каже старша керівниця кампаній Amnesty International у Білорусі Аїша Джанг.

Стикалися з насильством та дискримінацією й затримані на вулицях мирні протестувальниці. Силовики звинувачували їх у тому, що вони нібито “погані матері” та “погані дружини”, а за допомогою соціальних служб влада погрожувала забрати в них дітей.

“У глибоко патріархальному суспільстві з повсюдним поширенням сімейного насильства жінки в Білорусі ризикували багато чим, коли відстоювали свої переконання. Зараз же білоруська влада вдається до ще жорстокіших заходів, спрямованих проти жінок-активісток, їхніх організацій та сімей”, – додає Джанг.

Нагадаємо, що влада Білорусі не припинила тиску на правозахисників та журналістів, які висвітлюють порушення прав людини в країні. Нещодавно силовики відкрили справу проти правозахисного центру “Вясна” за статтею про “організацію та участь у групових діях, що грубо порушують громадський порядок”. Незадовго до цього обшуки відбулись у квартирах більш ніж 40 правозахисників та журналістів по всій країні.

Фотографія обкладинки: EPA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter