Активісти закликають покарати прокурорів, які приїжджали на святкування дня народження Татарова

Дата: 30 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Активісти Центру протидії корупції вимагають, аби прокурорів, які приїжджали на початку вересня на святкування дня народження заступника голови Офісу президента Олега Татарова притягнули до відповідальності. 

Про це повідомили у телеграм-каналі ЦПК.

Журналісти “Української правди” зафіксували, що на святкування дня народження Татарова зібрались понад 10 провідних посадовців силових відомств, зокрема ті, що були пов’язані з розслідуванням справи заступника голови Офісу Зеленського на початку вересня. Серед гостей був заступник голови Національної поліції України та начальник головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе. У його тещі є кілька об’єктів нерухомості в ЖК на Печерську, що фігурує в так званій справі “УкрБуду”.

Слідство встановило, що Татаров 2017 року, коли працював юристом в “УкрБуді”, який на той час належав екснардепу Максиму Микитасю, брав участь у переданні хабара посадовцю криміналістичної установи МВС. Нардеп раніше зазначив, що саме Цуцкірідзе, працюючи в МВС, допомагав юристу Татарову розв’язувати проблеми “УкрБуду” з міністерством. 

Окрім цього, на святкування прибув заступник генпрокурорки Ірини Венедіктової Олексій Симоненко, який передав справу Татарова від НАБУ до СБУ, а також керівник департаменту нагляду за органами безпеки, фіскальною та прикордонною службами Ян Стрелюк

Саме Симоненка та Стрелюка вимагають притягнути до відповідальності активісти ЦПК. 

“Симоненко і Стрелюк були невипадковими гостями і прибули на святкування, попри конфлікт інтересів. Саме Симоненко у грудні 2020 року забрав справу Татарова в антикорупційних органів і передав її Службі безпеки України та департаменту Стрелюка. Більше того, на Симоненка у цьому кримінальному провадженні покладені повноваження генерального прокурора і керівника органу прокуратури. А ще він курує в Офісі генерального прокурора роботу департаменту Стрелюка”, – розповіли вони. 

Олег Татаров. Фото: credence.com.ua

Активісти подали скаргу до органу, що здійснює дисциплінарне провадження. У ЦПК вважають, що Симоненко порушив правила прокурорської етики, використовуючи службовий автомобіль в особистих цілях.

Олег Татаров обійняв посаду заступника керівника ОП на початку серпня минулого року, а в листопаді ввійшов до складу Комісії з правової реформи. Одразу після призначення низка правозахисних організацій закликала президента звільнити його. Як згодом дізналися журналісти, у січні 2014-го Татаров отримав звання “Заслужений юрист України” від Віктора Януковича.

НАБУ розслідує справу щодо Татарова, яка стосується його можливої причетності до фальсифікації експертизи в справі колишнього нардепа та забудовника Максима Микитася. Представники САП та НАБУ навіть приходили в Офіс президента і повідомили йому про підозру, а сам він написав заяву про зупинення повноважень “через суспільний резонанс”. Проте згодом Генпрокуратура відкликала клопотання про арешт Татарова.

Влітку понад 25 тисяч українців закликали президента Володимира Зеленського звільнити заступника голови свого офісу, однак очільник країни повідомив, що не може цього зробити, адже нібито не має на це права. При цьому раніше Зеленський уже підписував укази про звільнення заступників керівника Офісу президента. Так, позбувся посади в листопаді 2020-го Сергій Трофімов, який відповідав в ОП за регіональну політику. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter