Активісти просять ВРП почати трансляцію засідань, бо через карантин вони не можуть потрапити на них

Дата: 06 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Члени Фундації DEJURE звернулися до Вищої Ради правосуддя, щоб та почала транслювати свої засідання в мережі. 

Про це активісти повідомили на власній сторінці у фейсбуку. 

Наступного тижня друга дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя розглядатиме питання про відкриття дисциплінарного…

Опубліковано Фундація DEJURE Пʼятниця, 3 квітня 2020 р.

Протягом кількох років, як розповідають активісти, ВРП транслювала засідання на офіційному сайті, отже має технічну можливість, однак у листопаді минулого року рада припинила трансляції. Цього тижня члени ВРП мають розглядати питання про відкриття дисциплінарного провадження щодо низки суддів, до яких є суспільний інтерес. Зокрема, питання відставки суддів Верховного Суду та голови Октябрського районного суду Полтави Олександра Струкова.

Останній на початку минулого року надав судді Ларисі Гольник повноваження слідчої судді, а також спеціалізацію справ щодо адмінправопорушень. Гольник з таким рішенням не погоджувалася та називала його дискримінаційним. 

Члени Фундації DEJURE у своєму звернені наголосили, що, згідно із Законом “Про Вищу раду правосуддя”, будь-хто може прийти на засідання та знімати фото чи відео, однак через запроваджений карантин наразі це неможливо. 

“Ми офіційно звернулися до ВРП з проханням найближчим часом відновити онлайн-трансляції засідань ВРП та дисциплінарних палат. Зараз це єдиний спосіб забезпечити відкритість засідань. Трансляції потрібно відновити уже із 6 квітня”, – наголосили вони.

Як відомо, Вища Рада правосуддя – незалежний орган державної влади та суддівського врядування, який стежить за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством тощо.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Кабмін також ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину.

Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати. Наприкінці березня Верховна Рада також ухвалила законопроєкт щодо додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусу. Проте, як кажуть експерти, внесені зміни можуть призвести до зупинення розгляду цивільних, господарських та адміністративних справ на час карантину.

Із 6 квітня уряд посилив карантин по всій Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter