Верховний Суд визнав протиправною бездіяльність Порошенка через непризначення полтавської судді Гольник

Дата: 13 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Верховний Суд видав ухвалу, в якій президент України визнав непризначення полтавської судді Лариси Гольник на посаду судді Октябрського районного суду Полтави впродовж семи місяців протиправною бездіяльністю. 

Про це Гольник повідомила на своїй сторінці у Facebook.

Позов проти Петра Порошенка Гольник подала ще в листопаді минулого року. В ньому вона просила визнати протиправною бездіяльність президента, а саме неухвалення указу щодо її призначення на посаду судді. У грудні минулого року гарант Конституції видав указ, яким призначив Гольник суддею, проте вона все одно подала позов, адже з підписанням указу Порошенко запізнився на сім місяців. 

“Було б справедливим і показовим, якби відповідати за бездіяльність (матеріально і політично) довелося тому, хто її проявив. Водночас дуже добре, що президент Володимир Зеленський відмежувався від ганебної практики свого попередника. Та добровільно визнав справедливість моїх позовних вимог”, – написала суддя. 

Вона наголосила, що затягування з призначенням суддів на посади могло супроводжуватися політичними впливами на них, а також містило відверто корупційну складову.

Гольник додала, що не знає прикладів, щоб державні органи такого рівня йшли на примирення з особами, чиї права вони порушили, а тому послання від нового президента є позитивним. 

“Сподіваюсь, воно слугуватиме взірцем для наслідування іншими державними структурами, бо дотепер існувала негласна вказівка – стій до кінця, відстоюй в усіх судових інстанціях свою позицію, хоч розумієш її незаконність та свавільність по відношенню до осіб, чиї права порушено”, – підсумувала суддя. 

Нагадаємо, що Лариса Гольник  та її чоловік стали жертвами нападу в листопаді 2017 року в Полтаві. На місці події поліція вилучила велосипеди, на яких пересувалися нападники, і відкрила провадження за статтею “хуліганство із застосуванням зброї чи іншого предмета, пристосованого для заподіяння тілесних ушкоджень”.

Тиск на суддю почався після невдалої спроби мера Полтави дати їй хабара. Тоді з’явилися шість кримінальних проваджень, шість адміністративних та цивільних справ довкола неї, її чоловіка Ігоря Гавриленка та за участю Олександра Ковжоги.

Пізніше очільник міста скаржився на Гольник до Вищої ради правосуддя, проте вона не підтримала скаргу. Мер Полтави звинуватив суддю в сумісництві та політичній заангажованості через її участь у громадських заходах.

У вересні 2017 року Національне агентство з питань запобігання корупції винесло припис голові ВРП Ігорю Бенедисюку щодо голови Октябрського райсуду Полтави Олександра Струкова за тиск на Гольник. Сама суддя просила надати їй правовий захист.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter