Активісту з Рубіжного Валерію Харчуку залили фарбою двері в помешкання

Дата: 09 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Керівник громадського об’єднання “Антикорупційний регіональний фронт” Валерій Харчук заявив про пошкодження замка вхідних дверей до квартири, у якій він мешкає з родиною.

Про це він повідомив у коментарі виданню ZMINA.

Фото, надане постраждалим активістом

За словами потерпілого, 9 вересня близько одинадцятої ранку його дитина, виходячи з дому, побачила, що замок дверей, а також встановлений на вході відеодзвінок залито фарбою.

Харчук вважає інцидент замовним. На думку активіста, це робиться для відвернення його уваги, щоб він припинив протестувати проти закриття школи для дітей, хворих на сколіоз, через що його власна дитина не може тепер навчатися, і домагатися закупівлі підручників для тих шкіл, що лишились.

“Якби це просто зробив якийсь хуліган, йому не було б відомо про камери відеоспостереження. А тут людина ховається (він усе одно потрапив у кадр, але спиною): він знає, що на вході до під’їзду є камери, пролазить через кущі, через бильця. Уявляєте, як це виглядало”, – зазначає потерпілий.

Валерій Харчук розповів, що вже звернувся до поліції із заявою про пошкодження майна.

Сьогоднішній інцидент – одна з низки атак, що відбулися щодо Валерія Харчука цього року. Йому чотири рази псували автівки: 1 червня невідомі облили кислотою два його автомобілі, у ніч на 5 квітня невідомі підпалили одне його авто, а 15 березня невідомі облили кислотою іншу його автівку, а пізніше – 16 липня – спалили її. 

Окрім того, 2 липня Валерій Харчук заявив, що на нього та ще одного активіста напав зі стільцем міський голова Рубіжного Сергій Хортів, коли вони прийшли до нього  поговорити про закриття школи для дітей, що хворіють на сколіоз. У міськраді на запит ZMINA відповіли, що до них зі скаргою про напад мера згадані громадяни не зверталися. Натомість у поліції Луганщини повідомили, що почали за фактом описаних подій провадження, але про підозру нікому наразі не повідомили. 

У квітні в Рубіжному відбулась акція протесту проти закриття обласної санаторної школи для дітей, хворих на сколіоз, під час якої близько трьох десятків людей перекрили трасу Рубіжне – Кремінна: активісти мовчки ходили дорогою, тримаючи в руках плакати. Акцію проанонсувала представниця батьківського комітету Ганна Соколова, після чого в ніч на 2 квітня невідомі розбили вікно в офісі, який вона орендує для роботи. Цей випадок описано в моніторинговій доповіді Центру прав людини ZMINA за другий квартал поточного року.

Валерій Харчук – керівник громадського об’єднання “Антикорупційний регіональний фронт” (діє з 2013 року), що проводить моніторинг закупівель органів місцевого самоврядування, розподілу земель тощо. Як розповідає активіст, вони публікують результати своїх розслідувань на фейсбук-сторінці “Антикорупційний фронт”, а також оскаржують рішення, які вважають незаконними, через звернення до органів правопорядку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter