Активіст із Рубіжного Валерій Харчук заявив, що на нього напав зі стільцем міський голова

Дата: 02 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Керівник громадського об’єднання “Антикорупційний регіональний фронт” Валерій Харчук заявив про фізичну агресію з боку міського голови Рубіжного Сергія Хортіва.

Про це він розповів у коментарі виданню ZMINA.

Валерій Харчук (фото з фейсбук-сторінки активіста)

За словами Харчука, він прийшов до приймальні Хортіва поставити запитання щодо того, де саме будуть створені умови для навчання після закриття Рубіжанської обласної санаторної школи для дітей, хворих на сколіоз (активіст каже, що його дитина ходила раніше до цієї школи).

Харчук зазначає, що був разом з іще одним активістом, Сергієм Завгороднім, який мав намір фіксувати спілкування з міським головою на відео. Сергій Хортів, однак, за словами активістів, нічого коментувати не став, а схопив стілець і намагався ним їх побити – в обох залишилися синці.

Валерій Харчук каже, що звернувся із заявою до поліції, а та скерувала його на судово-медичний огляд.

У приймальні міського голови коментувати ситуацію виданню ZMINA  відмовилися, зазначивши, що Сергій Хортів поїхав у справах. 

ZMINA звернулась із листом до міського голови, щоб той усе ж прокоментував інцидент, а також із запитом до поліції Луганщини про це провадження та очікує на відповіді.

Сьогоднішній випадок – не перший цього року, коли Сергія Хортіва звинувачують у нападах на громадських активістів. У лютому 2021 року моніторинг Центру прав людини ZMINA описав випадок агресії щодо громадської активістки з Рубіжного Ольги Феленко: міський голова Сергій Хортів, до якого вона зайшла в кабінет, штовхав її і викинув її телефон. Це зафіксовано на фейсбук-трансляції іншими активістами, присутніми на місці події. 

У квітні в Рубіжному відбулась акція протесту проти закриття обласної санаторної школи для дітей, хворих на сколіоз, під час якої близько трьох десятків людей перекрили трасу Рубіжне – Кремінна: активісти мовчки ходили дорогою, тримаючи в руках плакати. Акцію проанонсувала представниця батьківського комітету Ганна Соколова, після чого в ніч на 2 квітня невідомі розбили вікно в офісі, який вона орендує для роботи. Цей випадок описано в моніторинговій доповіді Центру прав людини ZMINA за другий квартал поточного року.

Усього за перше півріччя 2021 року Центр прав людини ZMINA зафіксував 53 випадки переслідування активістів. 

 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter