Активісту Харчуку з Рубіжного на Луганщині знову облили авто кислотою

Дата: 01 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Невідомі облили кислотою два автомобілі, що належать керівникові громадського об’єднання “Антикорупційний регіональний фронт” Валерію Харчуку в Рубіжному на Луганщині.

Як розповів потерпілий у коментарі виданню ZMINA, інцидент трапився вдень 1 червня: автівки були припарковані у дворі будинку, де він живе.

Фото надав потерпілий Валерій Харчук

За словами Харчука, окрім громадської діяльності він веде також підприємницьку й ці машини йому потрібні для роботи. Водночас інцидент він пов’язує саме зі своїм активізмом і критикою місцевої влади.

“Я пішов на такий радикальний крок: відігнав обидві машини до будівлі Рубіжанської міської ради, залишив там абсолютно відкритими – двері, вікна – і залишив ключі заступнику міського голови”, – розповів активіст.

Також Валерій Харчук написав заяву про злочин у поліцію. ZMINA звернулася до поліції Луганщини із запитом щодо розслідування цього провадження і очікує на відповідь.

 

Сьогоднішній інцидент – третій випадок псування майна Валерія Харчука, який трапився цього року: у ніч на 5 квітня невідомі підпалили одне його авто, а 15 березня невідомі облили кислотою іншу його автівку.

Також, як повідомляли місцеві медіа, у 2018 році в машину Харчука підкинули відрубану баранячу голову (поліція встановила зловмисника).

Валерій Харчук – керівник громадського об’єднання “Антикорупційний регіональний фронт” (діє з 2013 року), що проводить моніторинг закупівель органів місцевого самоврядування, розподілу земель тощо. Як розповідає активіст, вони публікують результати своїх розслідувань на фейсбук-сторінці “Антикорупційний фронт”, а також оскаржують рішення, які вважають незаконними, через звернення до органів правопорядку.

У 2014 році Валерій Харчук був захоплений у заручники представниками угруповання “ЛНР”, коли Рубіжне було під їхнім контролем. 

У лютому 2021 року моніторинг Центру прав людини ZMINA зафіксував випадок агресії щодо громадської активістки з Рубіжного Ольги Феленко: міський голова Сергій Хортів, до якого вона зайшла в кабінет, штовхав її і викинув її телефон. Це зафіксували на фейсбук-трансляції інші активісти, присутні на місці події.

Сам Сергій Хортів наразі ситуацію публічно не коментував.

Протягом 2020 року Центр прав людини ZMINA зафіксував 101 випадок переслідування за громадську діяльність на підконтрольній Україні території, з них 18 стосувалися знищення або пошкодження майна. За перші три місяці поточного року описано 30 інцидентів переслідування, з них шість –  знищення чи пошкодження майна. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter