Активісту з Рубіжного на Луганщині Валерію Харчуку вночі спалили машину

Дата: 05 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У ніч на 5 квітня невідомі підпалили авто керівника громадського об’єднання “Антикорупційний регіональний фронт” Валерія Харчука з Рубіжного на Луганщині.

Про це постраждалий написав на фейсбук-сторінці “Антикорупційний фронт”.

Фото опублікував на фейсбуці Валерій Харчук

У коментарі виданню ZMINA, активіст зазначив, що пов’язує інцидент зі своєю громадською діяльністю з моніторингу закупівель, які проводять органи місцевого самоврядування та комунальні підприємства міста Рубіжного, а також критикою чинного міського голови Сергія Хортіва.

За фактом згаданих подій поліція Луганщини відкрила провадження за статтею 194 КК України (умисне знищення або пошкодження майна).

Валерій Харчук звертає увагу на те, що це не перший випадок атаки на його майно цього року: 15 березня невідомі облили кислотою іншу його автівку.

Також, як повідомляли місцеві медіа, у 2018 році в машину Харчука підкинули відрубану баранячу голову (поліція встановила зловмисника).

Валерій Харчук – керівник громадського об’єднання “Антикорупційний регіональний фронт” (діє з 2013 року), що проводить моніторинг закупівель органів місцевого самоврядування, розподілу земель тощо. Як розповідає активіст, вони публікують результати своїх розслідувань на фейсбук-сторінці “Антикорупційний фронт”, а також оскаржують рішення, які вважають незаконними, через звернення до органів правопорядку.

У 2014 році Валерій Харчук був захоплений у заручники представниками угруповання “ЛНР”, коли Рубіжне було під їхнім контролем. 

У лютому 2021 року моніторинг Центру прав людини ZMINA зафіксував випадок агресії щодо іншої громадської активістки з Рубіжного Ольги Феленко: міський голова Сергій Хортів, до якого вона зайшла в кабінет, штовхав її і викинув її телефон. Це зафіксовано на фейсбук-трансляції іншими активістами, присутніми на місці події.

Сам Сергій Хортів наразі ситуацію публічно не коментував.

Протягом 2020 року Центр прав людини ZMINA зафіксував 101 випадок переслідування за громадську діяльність, з них 18 стосувалися знищення або пошкодження майна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter