Активісту з Рубіжного на Луганщині Валерієві Харчуку спалили ще одну автівку

Дата: 16 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У ніч на 16 липня спалили авто керівника громадського об’єднання “Антикорупційний регіональний фронт” Валерія Харчука.

Про це він розповів у коментарі Центру прав людини ZMINA.

Фото надав потерпілий Валерій Харчук

Активіст пов’язує інцидент із протидією зловживанням під час проведення закупівель міською владою.

На місце підпалу викликали поліцію.

“Уже кваліфікували (у поліції. – Ред.) як підпал, тому що вивчили відео з камер спостереження, і там видно спалах, і в цієї людини (палія. – Ред.) руки загорілися, ви розумієте, коли він бензин розливав, і він побіг”, – зазначає Харчук.

Речниця поліції Луганщини Тетяна Погукай підтвердила відкриття провадження за статтею 194 Кримінального кодексу України  (умисне знищення або пошкодження майна). За її словами, відпрацьовуються всі версії події.

Сьогоднішній інцидент – четвертий випадок псування майна Валерія Харчука, який трапився цього року: 1 червня невідомі облили кислотою два його автомобілі, у ніч на 5 квітня невідомі підпалили одне його авто, а 15 березня невідомі облили кислотою іншу його автівку (йдеться про машину, яку сьогодні спалили).

За словами Харчука, окрім громадської діяльності він веде також підприємницьку й ці машини йому потрібні для роботи, однак усі інциденти він пов’язує зі своєю антикорупційною діяльністю.

Валерій Харчук – керівник громадського об’єднання “Антикорупційний регіональний фронт” (діє з 2013 року), що проводить моніторинг закупівель органів місцевого самоврядування, розподілу земель тощо. Як розповідає активіст, вони публікують результати своїх розслідувань на фейсбук-сторінці “Антикорупційний фронт”, а також оскаржують рішення, які вважають незаконними, через звернення до органів правопорядку.

У лютому 2021 року моніторинг Центру прав людини ZMINA зафіксував випадок агресії щодо громадської активістки з Рубіжного Ольги Феленко: міський голова Сергій Хортів, до якого вона зайшла в кабінет, штовхав активістку і викинув її телефон. Це зафіксували на фейсбук-трансляції інші активісти, присутні на місці події.

Сам Сергій Хортів наразі ситуацію публічно не коментував.

Окрім того, у ніч на 2 квітня 2021 року невідомі розбили каменем вікно в офісі в Рубіжному на Луганщині, який орендує місцева підприємиця та громадська активістка Ганна Соколова. Це відбулося напередодні анонсованого нею мітингу проти закриття школи, де створено спеціальні умови для навчання дітей, що мають сколіоз. 

Протягом 2020 року Центр прав людини ZMINA зафіксував 101 випадок переслідування за громадську діяльність, з них 18 стосувалися знищення або пошкодження майна.

 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter