Активістка з окупованої Ялти Олена Гукова не має грошей на їжу, бо пенсію арештували за проукраїнську позицію

Дата: 24 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Активістка з тимчасово окупованої Ялти Олена Гукова заявила, що російська влада міста позбавила її частини пенсії за антивоєнну позицію, тож вона не має чим платити за комунальні послуги та їжу. 

Про це повідомляє “Крим Реалії”.

Олена Гукова на одиничному пікеті в Ялті, Крим, 2021 рік

За словами журналістів, кілька місяців Олені виплачують лише половину пенсії, а решта – під арештом з ініціативи ялтинського відділу Федеральної служби судових приставів РФ.

Олена Гукова – уродженка Росії, у минулому викладачка та екскурсоводка, яка мешкає в Ялті з 2009 року. 

В окупованому місті вона виходила на одиничні пікети з критикою російської влади щодо благоустрою південного узбережжя, фальсифікацій виборів та корупції. Президента Росії жінка називає “фіктивним президентом фіктивної Російської Федерації”.

Крім того, Гукова публічно виступає проти повномасштабного вторгнення Росії в Україну, називаючи це “жахом, у який нас кинув Путін”.

Саме за її відкриту антивоєнну позицію, як стверджує активістка, російська влада “прирекла її на смерть”, відібравши пенсію. Так вона написала в листі журналістам. 

Спочатку жінці призначили мінімальну пенсію – 12,6 тисячі рублів на місяць. Але з листопада 2022 року на її картку нараховують удвічі меншу суму. Ще половину стягує ялтинський відділ Федеральної служби судових приставів, але, за що саме, жінка не знає.

 “Я дізналася про це 6 листопада 2022 року, коли зайшла в онлайн свого банку. Написано, що 50% моєї пенсії знімають. За що – невідомо. 7 листопада я написала заяву і просила зняти арешт із моєї мінімальної пенсії, оскільки мені її і без арешту не вистачає. 3,6 тисячі я щомісяця кладу на кредитну картку, борг за якою близько 50 тисяч рублів. До 2,5 тисяч рублів витрачаю на ліки, які мені життєво необхідні. До трьох тисяч рублів витрачаю на комунальні послуги, плюс у мене ще борг за тепло 3 тисячі рублів. Отже, мені не вистачає навіть на їжу. Зняття половини пенсії розміром із прожитковий мінімум означає лише мою смерть”, – каже Олена Гукова.

Активістка побоюється нарахування їй пені за прострочення платежів за кредитом, а також зростання боргу за комунальні послуги. Вона звернулася до Федеральної служби судових приставів і суду по роз’яснення з приводу підстав для арешту своєї пенсії, а також поскаржилася до Генеральної прокуратури Росії.

Щоб вижити, активістка кілька разів на тиждень бере безкоштовні обіди та вечері в громадській їдальні при місцевій церкві.

Гукова не перша мешканка Криму, яку російська влада позбавляє можливості нормально харчуватись, караючи за проукраїнську позицію. Колишній викладач кримського коледжу Андрій Білозеров, який виступив проти війни, розповів, що двічі через голод втрачав свідомість під час домашнього арешту. 

Річ у тім, що йому не можна було виходити навіть у магазин. 

Нагадаємо, що ZMINA поговорила із засновником громадянського руху спротиву “Жовта стрічка” про те, як виник рух, чому дедалі більше людей до нього долучається, яким є спротив в окупації, наскільки це небезпечно і яких масштабів вдалося досягти.       

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter