Активіст Микола Виговський звернувся до СБУ щодо незаконного стеження

Дата: 08 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Київський активіст Микола Виговський подав до СБУ заяву про злочин щодо виявлених у його автомобілі пристроїв стеження та прослуховування.

Про це повідомляє ZMINA.

Керівниця проєктів Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна, Микола Виговський та адвокат Масі Найєм. Фото: Марина Хромих

Намір подавати заяву саме до СБУ Виговський пояснив тим, що, на його думку, переслідування активістів – це пряма загроза національній безпеці, і саме Служба безпеки має реагувати на такі злочини. Наразі він разом з фахівцями проводить власну експертизу знайдених ним же засобів стеження, а після цього їх передадуть до правоохоронних органів.

Виговський розповів, що має декілька гіпотез щодо причетних до стеження:

“Це або правоохоронні органи у зв’язку з численними акціями протесту, організатором яких я був, або це пов’язане з моєю боротьбою з так званою містобудівною реформою, яка вигідна забудовникам. Або це ворожі сили, які зацікавлені в дестабілізації ситуації в країні”.

Заяву, як зазначив адвокат Масі Найєм, подали за статтями про порушення недоторканності приватного життя та про незаконне використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

“Якщо після подання нашої заяви не буде відкрите кримінальне провадження, ми звернемося до суду”, – сказав він.

Керівниця проєктів Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна вважає, що життю і здоров’ю активіста загрожує небезпека, а тому Центр прав людини ZMINA надасть йому захист, допоки він не отримає його від правоохоронців.

Як відомо, 12 жовтня Виговський виявив у своєму авто gps-трекер. Після цього активіст віддав свій автомобіль на експертизу, де виявили засіб прослуховування. Також він знайшов у своєму помешканні отвір, у якому, імовірно, також містився засіб стеження.

Виговський є співзасновником Громадського сектору Євромайдану, коаліції “Реанімаційний пакет реформ”, екскоординатором Руху “Чесно”, учасником ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?”, співорганізатором та ведучим акцій на підтримку Сергія Стерненка та проти свавілля правоохоронців, а також співорганізатором Маршу за Київ.

За даними Центру прав людини ZMINA, з початку цього року сталося 88 випадків переслідування активістів та правозахисників. Активісти, які захищають права ЛГБТ-людей, протидіють корупції або незаконному будівництву, стикаються з переслідуваннями найчастіше.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter