Активіст із Кам’янського на Дніпропетровщині Ігор Ільков заявив про підпал його автівки

Дата: 22 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Керівник організації “Спільна дія Кам’янського” Ігор Ільков заявив про підпал своєї автівки в Кам’янському на Дніпропетровщині, що трапився в ніч із суботи на неділю.

Про це він розповів у коментарі виданню ZMINA.

Фото з фейсбук-сторінки потерпілого

За словами активіста, від вітру вогонь перекинувся на сусіднє авто, що належить його цивільній дружині, – згоріли обидві машини.

Ігор Ільков вважає злочин замовним і пов’язує його з критикою місцевої влади й моніторингом міських закупівель.

“Я того дня поїхав до Дніпра о шостій вечора, повернувся десь о пів на другу ночі додому, десь о пів на третю ліг спати, і близько пів на четверту загорілася машина моя. Це був цілеспрямований підпал, так сказали правоохоронці попередньо: під правим заднім колесом, під капотом. Я пов’язую це зі своєю громадською діяльністю, з тим, що я висвітлюю розкрадання бюджету Кам’янського”, – зазначив він.

Як зауважив активіст, поліція почала за його заявою провадження, кваліфікувавши події за ознаками статті 194 (умисне знищення чи пошкодження майна) Кримінального кодексу України.

За інформацією Кам’янського райуправління поліції, на місці події працювала слідчо-оперативна група, з місця горіння правоохоронці вилучили речові докази, слідчі дії тривають, причини пожежі встановлюються.

Минулого року ZMINA та Українська Гельсінська спілка з прав людини заявили про тривожну тенденцію низки атак на громадських активістів та журналістів у Кам’янському на Дніпропетровщині останніми роками, розслідування яких здебільшого не знаходить причетних до цих злочинів.

Так, 29 березня 2020 року було скоєно напад на місцевого активіста Костянтина Філатова (його виманили з квартири в під’їзд, вимкнувши електрику, і побили бейсбольною биткою), а  згодом, у квітні, двоє невідомих спалили автомобіль блогера і громадського активіста Олега Єфімова, який висвітлює тендерні закупівлі міста і критикує міську владу та деяких релігійних діячів. Станом на кінець року про підозру нікому повідомлено не було. 

Якщо ж говорити про поточний рік, то із січня до вересня 2021 року моніторинг Центру прав людини ZMINA зафіксував 88 випадків переслідування активістів та правозахисників. Цього року регіонами-лідерами за кількістю нападів стали Київська, Харківська та Луганська області: там зафіксували по сім випадків тиску. Найпоширенішими способами переслідування залишається знищення чи пошкодження майна, погрози та фізичні напади. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter