Поліція не встановила нападника на активіста Філатова в Кам’янському, але перекваліфікувала злочин на тяжчий

Дата: 29 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Поліція змінила кваліфікацію нападу в Кам’янському на голову громадської організації “С.Т.А.Р.Т”  Костянтина Філатова з “умисних легких тілесних ушкоджень” на “умисні тілесні ушкодження середньої тяжкості”.

Про це виданню ZMINA повідомили у поліції Дніпропетровської області у відповідь на запит.

Інцидент, про який ідеться, трапився 29 березня. За словами потерпілого, його виманили з квартири в під’їзд, вимкнувши електрику, і побили бейсбольною биткою.  

                          Костянтин Філатов після побиття. Кадр з відеозвернення активіста на ютуб-каналі Leonid Brezhneff

Як зазначили в листі представники Кам’янського відділення поліції, станом на 27 травня особа нападника не встановлена і підозра в скоєнні злочину нікому не оголошувалася.

Костянтин Філатов розповів ZMINA, що йдеться про групу людей, хоча, власне, бив його один із них. Вони мали на обличчі медичні маски, але, за словами потерпілого, він міг би їх упізнати, оскільки в процесі сутички вдалося роздивитися нападників. Сам напад Філатов пов’язує зі своєю антикорупційною діяльністю.

ГО “С.Т.А.Р.Т”  – громадська організація, заснована у 2015 році в Кам’янському. Очолює її Костянтин Філатов. Організація фокусується на аналізі бюджетної політики міста, залученості містян до процесу ухвалення рішень, діяльності та фінансуванні комунальних підприємств Кам’янського.  

У листопаді 2016 року на Філатова вже скоювали напад – так само в під’їзді. За даними поліції Дніпропетровської області, тоді було відкрито провадження про заподіяння йому ушкоджень середньої тяжкості, але в червні 2019-го справу закрили за відсутністю складу злочину.  

Окрім того, активіст каже про постійні погрози та образливі повідомлення в соцмережах, ймовірно, від “ботів”.

Українська Гельсінська спілка з прав людини заявила про тривожну тенденцію низки атак на громадських активістів та журналістів у Кам’янському на Дніпропетровщині останніми роками, розслідування яких здебільшого не знаходить причетних до цих злочинів.

Так, у квітні 2020 року двоє невідомих спалили автомобіль блогера і громадського активіста Олега Єфімова, який висвітлює тендерні закупівлі міста і критикує міську владу та деяких релігійних діячів. Станом на кінець квітня, за даними ZMINA, підозру у вчиненні підпалу нікому не було оголошено.

Фото з фейсбук-групи “Левый берег Каменское”

Окрім того, у грудні 2019-го в Кам’янському намагалися спалити помешкання, де зареєстровано громадську організацію, яка захищає права працівників місцевого металургійного заводу, “Надзвичайна рада тільки робітників Дніпровського металургійного комбінату”, у липні 2018 року – підірвали редакцію газети “Событие”. За інформацією поліції, за фактом обох інцидентів було почато провадження, але станом на 6 травня 2020 року розслідування ще тривало і про підозру нікому оголошено не було. 

У квітні 2019-го стався напад на керівника ГО “Рух громадська варта” Євгена Найду: у нього стріляли з вогнепальної зброї. Тоді поліція почала провадження за статтею “Умисне вбивство” і, встановивши особи ймовірних нападників, оголосила їм про підозру та 17 липня передала справу до суду. 

Загалом дослідники Центру прав людини ZMINA зафіксували 23 випадки переслідувань громадських активістів в Україні за період з 1 січня до 27 березня цього року. Йдеться про фізичні напади, псування майна, дискредитаційні кампанії, погрози тощо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter