Активіст ініціативи “Зберегти Квіти України” Тарас Грицюк виграв апеляцію, забудовник має покрити йому судові витрати

Дата: 24 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд, 24 липня на своєму засіданні підтвердив рішення суду першої інстанції про те, що активіст Тарас Грицюк не винен у наклепі й посяганні на “ділову репутацію” забудовника, бо був правий, коли казав, що демонтаж будівлі “Квіти України” здійснювався без потрібних дозволів та був по суті незаконним. 

Про це активіст Тарас Грицюк повідомив видання ZMINA. 

Активіст Тарас Грицюк спільно з ініціативної групою “Зберегти Квіти України”. Фото: громадської ініціативи “Зберегти Квіти України”

“Сьогоднішнє рішення суду підтверидло одразу кілька важливих моментів. По-перше, забудовник не зміг довести, що здійснював демонтаж Квітів, нібито в межах підготовчих робіт та повністю згідно із законодавством. По-друге, усвідомлюючи неправомірність своїх дій, компанія-власник будівлі мала достатньо наглості, щоб не просто подати в суд на активіста за ніби-то “наклеп”, а й піти з ним до апеляції. Важко сприймати це якось інакше, ніж тиск на громадянське суспільство і спроби нас залякати”, – сказав Тарас Грицюк.

Також він додав, що важливо вирішити проблему, що робити з невідповідальними власниками, у власності яких перебувають пам’ятки і важливі місця Києва.

“Квіти України нещодавно намагались підпалити, а до того повиривали всі цінні метали, які можна було витягнути. Мрію, щоб ця унікальна пам’ятка була відновлена. Новий Виноград вже добряче прижився і виріс”, – додав Тарас Грицюк. 

Крім того, активіст звернув увагу на те, що забудовник може ще подати касаційну скаргу. 

Раніше в будівлі “Квіти України” сталася пожежа. Рятувальники оперативно її загасили. Активісти заявляли про підпал.

Нагадаємо, 15 вересня 2021 року ПАТ “Квіти України” подало позов “про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації” проти Грицюка.

Тарас Грицюк – історик, співзасновник ГО “Інша Освіта”, тренер, фасилітатор, член тренерського пулу “Інша Освіта”, співзасновник освітнього простору “Хата-Майстерня”, співзасновник “Urban Space 500”. Член ініціативної групи “Зберегти Квіти України”.

Будівля “Квітів України” розташована в центрі Києва, на вулиці Січових стрільців. Вона зведена у 80-х роках XX століття як навчально-методичний павільйон у стилі післявоєнного модернізму за проєктом архітектора Миколи Левчука. Влітку 2021 року власник зрізав плющ, яким був обвитий фасад будівлі, а також почав демонтаж для “реконструкції споруди”. Проти цього виступили громадські активісти.

У липні 2021 року Шевченківський районний суд міста Києва заборонив власнику демонтаж будівлі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter