Аксьонов підбурює силовиків до насильства над кримчанами, які приховають поїздки за кордон

Дата: 26 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Москві “глава” Криму Сергій Аксьонов вимагає від керівництва МВС “відпрацювати всі прийоми рукопашного бою” на тих громадян України, які приховують поїздки в інші країни.

Сергій Аксьонов

Про це він сказав на засіданні оперативного штабу з протидії поширенню коронавірусной інфекції, повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).

“Я прошу МВС, ось попадеться перший персонаж, який сховав поїздку, візьміть і відпрацюйте всі прийоми рукопашного бою. Ось все, що тільки можна, щоб іншим не хотілося б”, – сказав Аксьонов. При цьому він наголосив, що за приховування необхідно притягати до кримінальної відповідальності.

“Поки ми одну конкретну людину до кримінальної відповідальності не залучимо за приховування інформації, всі будуть вважати, що ми тут повітря ганяємо… На всіх за прізвищами, хто “засвітився” на приховуванні інформації – швидко відпрацювати практику кримінального переслідування і сформувати практику засудження. Як тільки перший “поїде по етапу”, все стане на свої місця”, – додав Аксьонов.

Керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник наголосила, що таке насильство з боку силових структур буде необґрунтованим та незаконним, а слова так званого очільника півострова є мовою ворожнечі та підбурюванням до насильства. 

“Почувши цю заяву Аксьонова, мені відразу згадався напад на Ігоря Мовенка, який був побитий колишнім співробітником “Беркута” Володимиром Суходольським, який зрадив присязі і служить в російській поліції. Він якраз займався бойовими видами спорту. За побиття активіста він так і не був притягнутий до відповідальності”, – зазначила правозахисниця.

На думку Ольги Скрипник, за такі висловлювання Аксьонов повинен був бути притягнутий до кримінальної відповідальності.

Росія, поширивши своє законодавство на Крим, звичайно, може це зробити, наприклад, за порушення п. 2 ст. 282 КК РФ "розпалювання ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності особою з використанням свого службового становища". Однак такі норми в Криму застосовуються вибірково. І, як підтверджує наш моніторинг, за цією статтею переслідували нелояльних активістів, але не окупаційних чиновників, які вже не раз закликали до ворожнечі стосовно українців, кримських татар та мусульман. В умовах загальної безкарності співробітників поліції і ФСБ РФ в Криму за застосування тортур і жорстокого поводження із затриманими такі заяви окупаційної влади говорять про серйозну загрозу і можливе зростання насильства з боку силових структур РФ стосовно жителів Криму, прикриваючись "боротьбою з коронавірусом.

голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник

Нагадаємо, 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я охарактеризувала COVID-19 як пандеміюі, пізніше назвавши Європу епіцентром захворювання. У цей день Кабмін ухвалив постанову № 211 про введення національного карантину. 

Напередодні постійне представництво України при ООН та Прокуратура Автономної Республіки Крим заявили, що відповідальність за загрозу поширення коронавірусної інфекції в тимчасово окупованому Криму повністю лежить на Росії.

У Криму вже зафіксували 7 випадків захворювання на Covid-19. Хворих виявили у Ялті, Сімферополі та Євпаторії. Разом з тим станом на 25 березня під наглядом лікарів знаходились понад 1 300 громадян України. ​

Окупаційна влада утворила на півострові оперативний штаб з протидії поширенню інфекції та оголосила про припинення діяльності нічних клубів, дискотек, кінотеатрів, кінозалів, дитячих кімнат, дитячих розважальних центрів та інших закладів дозвілля.

У формуванні, яке називає себе “Роспотребнадзор” запевняють, що у пунктах пропуску на адмінмежі із Херсонською областю триває щоденний санітарний, карантинний контроль. Де-факто влада в Криму планує посилити моніторинг за кримчанами, які заїжджають через адмінкордон із Херсонською областю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter