Росія має боротися з коронавірусом в окупованому Криму, дотримуючись міжнародного права – Прокуратура АРК

Дата: 24 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Прокуратура АРК закликала Росію як державу-окупанта дотримуватися своїх зобов’язань за міжнародним правом у боротьбі з поширенням коронавірусу в окупованому Криму.  

Про це повідомляє пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим

“Під час боротьби із загрозою поширення коронавірусної інфекції COVID-19 на тимчасово окупованій території АР Крим і в Севастополі, Російська Федерація, як держава-окупант повинна дотримуватися своїх зобов’язань за міжнародним правом, зокрема, передбачених статтею 55 Конвенції про захист цивільного населення під час війни в 1949 році, статтями 11, 85 додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949 року”, – зазначають у заяві відомства. 

У ній також додають, що наразі Росія повинна забезпечити населення півострова медичними засобами, продовольчими товарами та надати відповідне медичне обслуговування без допущення будь-якої дискримінації за політичними поглядами, віросповіданням, расовими або етнічними ознаками.

“Прокуратура Автономної Республіки Крим, у випадку недотримання зазначених норм міжнародного гуманітарного права, надасть правову оцінку кожному факту порушення прав кримчан”, – наголошують у зверненні. 

Напередодні постійне представництво України при ООН також заявило, що відповідальність за загрозу поширення коронавірусної інфекції в Криму повністю лежить на Росії.

У Криму вже зафіксували перший випадок захворювання на COVID-19. Окупаційна влада утворила на півострові оперативний штаб з протидії поширенню інфекції. За її даними, станом на 23 березня “під динамічним наглядом” знаходяться 754 людини. В умовах стаціонару – 38 осіб.

У формуванні, яке називає себе “Роспотребнадзор” запевняють, що у пунктах пропуску на адмінмежі із Херсонською областю триває щоденний санітарний, карантинний контроль. Загалом, за цими даними, окупаційна влада проанкетувала і видала 108 постанов людям, які перетнули адмінмежу з Кримом. 

16 березня головний державний санітарний лікар Федеральної служби виконання покарань Російської Федерації (ФСВП) заборонив у СІЗО та виправних колоніях побачення з підозрюваними, обвинуваченими та засудженими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter