У Криму – перший хворий на коронавірус

Дата: 23 Березня 2020
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму зафіксований перший випадок захворювання на коронавірусну інфекцію. 

Про це повідомляють кримські ЗМІ з посиланням на “голову управління Роспотребнадзору” Наталю Пеньковську.

22 березня на засіданні оперативного штабу з нерозповсюдження епідемії коронавірусу вона розповіла, що інфікований кримчанин приховав факт поїздки до Франції, коли перетинав адміністративний кордон між Кримом і Херсонською областю.

“Хворий на переході з України (материкової – Ред.) представив паспорт громадянина Росії. Інформації про те, що він відвідував країни Європи, представлено не було. В цей період часу працювали вже співробітники медичної служби для відбору матеріалу. Якби було заявлено, що він відвідував Францію, його б обстежили прямо на пункті пропуску”, – розповіла Пеньковська.

За її словами, після переходу адмінмежі чоловік проїхав на таксі до місця проживання, де у нього було певне коло спілкування.

“14 березня він прилетів, і 16 його госпіталізовано. Два дні. У нього встигли побувати рідні і близькі, з якими він не бачився. 15 березня він відчув себе погано, в момент звернення до медиків він вже повідомив, що перебував у Франції, потім приїхав до Кракова, а звідти вилетів у Херсон українськими авіалініями. Тобто ми розуміємо, що, якщо він летів із Кракова в Херсон, ним було пред’явлено український паспорт”, – зазначила Пеньковська.

Російська влада в Криму запевняє, що встановлені та ізольовані всі люди, які контактували з першим хворим на коронавірус, у тому числі таксист, який його перевозив.

Повідомляється, що кримчанина одразу госпіталізували у бокс, а його найближчі контакти – дружина і діти – отримали постанови про заборону відвідування роботи, школи і дитячого садка.

Повідомляється, що ці установи вони не відвідували. Зараз вони знаходяться у боксах євпаторійської лікарні. Рідні та близькі, які відвідували хворого, зараз також перебувають під медичним наглядом і відсторонені від роботи. Всього було встановлено 37 контактів, із них п’ять – близьких, 32 – віддалених.

“Встановлено віддалене коло контактів – це ті люди, які одночасно з ним за часом перетинали кордон (адмінмежу – Ред). Їм видали постанови головних державних санітарних лікарів про встановлення заходів спостереження, групи ризику відсторонені від роботи на цей період часу”, – розповіла Пеньковська.

Наразі під медичним наглядом у Криму і Севастополі знаходяться 417 осіб, у яких підозрюють COVID-19. 

Водночас, за словами глави Меджлісу кримських татар Рефата Чубарова, окупаційна влада на півострові не вживає ефективних заходів безпеки, спрямованих проти поширення захворювання коронавірусом. 

“Більш того, до останніх днів у Криму на офіційному рівні заохочувалося зневажливе і глузливе ставлення людей до загрози захворювання коронавірусом”, – написав він у фейсбуку

Він зауважив, що “в умовах окупованого Росією Криму основною формою нашого сприяння співвітчизникам і всім громадянам України, які проживають на півострові, є регулярне оприлюднення та інформування спеціалізованих міжнародних організацій, включаючи Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ) про всі випадки захворювання коронавірусом у Криму, а також аналіз дій окупаційної влади Криму в умовах епідемії коронавірусної інфекції”.

“Ми докладаємо всіх зусиль для того, щоб змусити Росію відповідно до міжнародного гуманітарного права нести в повній мірі відповідальність як держава-окупант”, – додав Рефат Чубаров.

Нагадаємо, коронавірус SARS-CoV-2 (COVID-19) виявили в Китаї наприкінці 2019 року. У деяких випадках перебіг хвороби легкий, в інших – із симптомами застуди та грипу, в тому числі з високою температурою і кашлем. Це може перерости в пневмонію, яка може бути смертельною. Більшість інфікованих одужує, помирають переважно люди з ослабленою імунною системою, зокрема, літні люди.

11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я визнала спалах захворювання пандемією.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter