Ахтема Чийгоза можуть засудити ще і за участь у Меджлісі – адвокат

Дата: 25 Лютого 2016
A+ A- Підписатися

Ключового фігуранта “справи 26 лютого” Ахтема Чийгоза можуть засудити також за участь у Меджлісі.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов.

Полозов додав, що зараз суд призупинив розгляд справи та направив її прокурору на доопрацювання. На його думку, позов про заборону Меджлісу кримських татар та призупинення процесу – невипадкові події.

“Звинувачення буде посилюватися новим складом. Яким саме – це залежить від фантазії Росії, але не виключено, що там також буде фігурувати екстремізм”, – наголосив адвокат.

Він додав, що головна відмінність цієї справи від інших політичних справ у Росії – це особиста зацікавленість суддів. У той час коли зазвичай вони відіграють роль пішаків, на цьому процесі вони хочуть особистої помсти кримським татарам за їхню позицію.

Правозахисники зібрали усі матеріали “справи 26 лютого” у радянське “дело” – щоб продемонструвати, що російська влада діє “сталінськими методами”. Фото: Центр інформації про права людини

Погоджується з адвокатом і учасник подій 26 лютого, представник Меджлісу Ескандер Барієв. Він називає дії Росії в Криму геноцидом кримських татар.

“На лаві підсудних перебувають тільки представники кримськотатарського народу, тільки учасники проукраїнського мітингу, який виступав за збереження територіальної цілісності України. Це свідчить про політичний мотив у кримінальному переслідуванні”, – наголошує він.

На думку правозахисника Володимира Яворського, першочергову відповідальність за ті події мають нести правоохоронці, які не змогли забезпечити порядок. Він нагадує, що в усьому світі судити людину можна лише за тими законами, що діяли в момент скоєння проступку. І лише Росія дозволяє собі застосовувати свої теперішні закони до подій минулого.

Правозахисники наголошують: Україна практично нічого не робить для захисту прав кримських татар у Криму. Київ не розслідує події 26 лютого 2014 року в Сімферополі.

“По сьогодні Україна не проводить розслідування подій 26 лютого. Лише формально відкриті справи щодо позбавлення волі Ахтема Чийгоза”, – говорить юристка Гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова. Вона нагадує, що таким чином Україна може опинитися в Євросуді з прав людини як відповідачка, бо не доклала достатньо зусиль.

З нею не погоджується народний депутат Георгій Логвінський. На його думку, Прокуратура АР Крим робить усе від неї залежне, але зі зрозумілих причин робота прокурорів дуже ускладнена.

Він наголошує, що жодній людині, яка зараз порушує права кримчан, не вдасться уникнути відповідальності.

“Справа “26 лютого” є яскравим прикладом навмисного порушення прав людини в Криму, яке до того ж ще здійснюється під вивіскою “суд”, – зауважує він.

Як відомо, фігуранту “справи 26 лютого” Ахтему Чийгозу загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі. Алі Асанову, Мустафі Дегерменджі, а також ще низці фігурантів справи, які не перебувають під арештом, – Ескендеру Кантемірову, Ескендеру Емірвалієву, Арсену Юнусову – загрожує покарання до 8 років позбавлення волі. Раніше фігуранти справи Талят Юнусов і Ескендер Небієв, що визнали себе винними, отримали по 2,5 роки умовно.

Їх обвинувачують в участі в масових заходах під будівлею кримського парламенту 26 лютого 2014 року. Тоді відбулись протистояння прихильників та противників російської влади, через тисняву двоє протестувальників загинули.

15 лютого “прокурор Криму” Наталія Поклонська подала позов про заборону Меджлісу кримських татар. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter