Адвокатам хочуть дозволити купувати та носити для захисту травматичну зброю

Дата: 07 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Комітет з питань правової політики рекомендує Верховній Раді підтримати законопроєкт №4612. Якщо це відбудеться, то українські адвокати отримають дозвіл на придбання та носіння травматичної зброї. 

Про це стало відомо під час засідання комітету. 

Фото: з відкритих джерел

Законопроєкт на початку року внесла на розгляд парламенту група депутатів, зокрема Дмитро Лубінець, Анатолій Гунько, Андрій Клочко та інші. Автори пропонують надати право адвокатам на придбання, носіння, облік, зберігання та застосування пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, для забезпечення їхньої професійної діяльності.

Річ у тім, що, згідно із наказом Міністерства внутрішніх справ від 13 червня 2000 року, право на придбання засобів активної оборони і Пристроїв для для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії. мають:

  • працівники суду;
  • правоохоронці та їхні близькі родичі;
  • особи, що беруть участь у кримінальному судочинстві;
  • журналісти й позаштатні журналісти;
  • депутати;
  • члени суспільних формувань з охорони громадського порядку й державного кордону;
  • військовослужбовці, крім тих, хто проходить термінову службу;
  • держслужбовці, які мають категорії й ранги. 

Однак досі в законодавстві не передбачили норму, якою б надали таке право адвокатам. 

“Відсутність в адвоката (такого. – Ред.) права… є несправедливою, оскільки адвокат при виконанні своїх професійних обов’язків ризикує своїм життям і здоров’ям не менше журналіста чи члена громадського формування”, – переконують депутати в пояснювальній записці. 

Лише минулого року, за даними Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Національної асоціації адвокатів, до них надійшло 101 звернення про порушення прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності. Окрім цього, із 2013 до 2020 року до комітету надіслали щонайменше 10 повідомлень про вбивства адвокатів, дев’ять повідомлень про замах на життя, 57 повідомлень про фізичну розправу та 59 – про погрози. 

Секретар Ради Національної асоціації адвокатів Ігор Колесніков розповів, що асоціація загалом підтримує законопроєкт, однак має зауваження до окремих його положень, наприклад пропонує доопрацювати порядок припинення права на носіння зброї, а також розширити можливості придбання такої зброї не лише вітчизняного виробництва.

Нагадаємо, що за три роки за статтями, пов’язаними з роботою адвокатів, правоохоронці внесли відомості про вчинення кримінальних правопорушень до ЄРДР 665 разів. За словами експертів, в Україні масовий характер мають випадки звернення адвокатів із заявами про вчинення щодо них кримінальних правопорушень за статтями, де вони є потерпілими. 

Фотографія обкладинки: news24.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter