90% російськомовних жителів України вважають, що в державі немає утисків через мову – дослідження

Дата: 27 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Не менше 85% громадян та громадянок упевнені, що в Україні немає утисків російськомовного населення. Зокрема, так вважають 85% етнічних росіян і 90% російськомовних жителів України. Більшість також дотримується позиції, що твердження про “нацистів” в українській владі є вигадкою. 

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології з 19 по 24 травня і Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старші) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювала влада України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювала влада України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Скриншот з твердженнями, одне з яких мали обрати респонденти

В межах опитування соціологи виділили вісім пар тверджень, які описують різні аспекти війни Росії проти України. У кожній парі одне з тверджень відповідало “проросійській позиції” (поширюваним російськими владою та пропагандою наративам), друге твердження – “проукраїнській позиції”. Респондент/-ка мав обрати одне з тверджень і те, наскільки з ним погоджується. 

Так, у 7 з 8 випадків не менше 85% опитуваних стверджували, що поділяють саме проукраїнську позицію, а саме:

  • що в Україні немає проблем із використанням російської мови і російськомовні громадяни не зазнають утисків та переслідувань;
  • що Україна має власну довгу історію становлення та державності, а не є “штучним” витвором радянської влади;
  • що західні держави не хотіли і не провокували Україну на війну проти Росії;
  • що думки про “нацистів” у владі України є вигадкою;
  • що війна почалася через прагнення Росії підкорити Україну, а не через “справедливі претензії”;
  • що російські війська навмисно атакують цивільну інфраструктуру та цивільних осіб;
  • що російська армія в першу чергу винна у руйнації цивільної інфраструктури і жертвах серед мирного населення. 

Відносно менше згоди в опитаних щодо уявлень про те, якими є прагнення жителів Донбасу. Проте навіть у цьому випадку 73% вважають, що більшість жителів Донбасу хочуть залишатися частиною України. Прикметно, зазначають у дослідженні, що стільки ж – 73% самих жителів Донбасу кажуть, що більшість хоче лишатися в Україні, а 17% думають, що більшість хоче приєднатися до Росії чи бути незалежними.

Серед респондентів/-ок, що зараз проживають на окупованих територіях, крім територій, окупованих до 24 лютого 2022 року, 81% дотримуються переважно або цілком проукраїнських позицій. Зокрема, 68% дотримуються цілком проукраїнських позицій. Проросійських позицій дотримуються 9%. Водночас практично всі респонденти, які виїхали з новоокупованих територій, дотримуються саме проукраїнських поглядів. 

У КМІС, з огляду на результати попередніх подібних опитувань, зауважують, що ще на початку лютого 34% жителів України добре ставилися до Росії, натомість зараз відбувся значний зсув у суспільних настроях:

“Особливо на Півдні і Сході і саме “завдяки” віроломності і жорстокості Росії та росіян. Серед тих, хто ще в лютому добре ставилися до Росії, 80% уже ставляться погано. Якщо в кінці 2021 року 75% українців добре ставилися до звичайних росіян, то зараз 82% ставляться до них погано”.

Нагадаємо, що 82% українців та українок вважають, що за жодних обставин Україна не має відмовлятися від жодних своїх територій, навіть якщо через це війна триватиме довше і будуть загрози збереженню незалежності. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter