73% журналісток заявили, що стикалися з насильством в інтернеті під час роботи – дослідження

Дата: 10 Березня 2023
A+ A- Підписатися

73% журналісток заявили, що стикалися з насильством в інтернеті під час своєї роботи: 25% повідомили про погрози фізичним насильством, зокрема погрози вбивством, 18% — про сексуальне насильство; 20% опитаних повідомили, що зазнавали нападу чи жорстокого поводження офлайн через систематичне переслідування в інтернеті.

Про це йдеться в дослідженні глобального гендерно зумовленого насильства в інтернеті проти жінок-журналісток, яке провів Міжнародний центр для журналістів (ICFJ) за підтримки ЮНЕСКО.

Джерело: Pexels.com

Дослідження проводилося впродовж трьох років (до кінця 2022-го), охопило 15 країн і 1100 учасниць. Окремо дослідили 2,5 мільйона публікацій у соцмережах.

Результати дослідження свідчать, що 29 респонденток звільнилися, 14 — покинули журналістику назавжди через погрози.

Найчастіше респондентки зізнавалися, що почали самоцензуруватись у соцмережах через онлайн-переслідування, 20% взагалі відмовилися від будь-якої активності в інтернеті.

Половина опитаних журналісток визначили гендерну тему як таку, яка найбільше асоціюється з онлайн-атаками, да другому місці — політика й вибори (44%), на третьому — права людини й соціальна політика (31%).

Про випадки насильства в інтернеті повідомили 25% респонденток. З них 10% зазначили, що не отримали жодної відповіді від роботодавців, 9% сказали, що їм дали поради на кшталт “бути товстошкірою”. 2% відповіли, що їх питали, чим вони “спровокували” напад.

До поліції в таких випадках звернулися лише 11% опитаних журналісток. Тільки 8% звернулися до суду.

На зростання онлайн-насильства вплинули, зокрема, пандемія COVID-19, недоліки в правовому й судовому регулюванні, а також роль політичного популізму, екстремізму, націоналізму, йдеться в дослідженні.

Нагадаємо, що за даними коаліції “Жінки в журналістиці” (CFWIJ), минулий, 2022 рік став рекордним за кількістю вбитих і свавільно ув’язнених журналісток у світі за останні п’ять років. За рік організація задокументувала 12 убивств журналісток. Це найбільша кількість убитих протягом одного року медійниць відтоді, як коаліція почала документувати випадки насильства проти журналісток 2017 року. Найбільше вбивств (чотири) сталося в Мексиці, три – в Україні, два – в Палестині, і по одному – в Іраку, Чилі та Афганістані.

Також за даними CFWIJ в Афганістані журналістки зазнали безпрецедентного тиску, відтоді як владу в країні захопили представники радикального ісламістського руху “Талібан”.

Найбільше, понад 150 випадків тиску на журналісток з боку державних інституцій коаліція зафіксувала 2022 року в Туреччині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter