Злочин агресії Росії проти України розслідують 20 прокурорів з різних країн світу

Дата: 15 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Міжнародному центрі з розслідування злочину агресії проти України в Гаазі працюють 20 прокурорів з різних країн, зокрема шестеро – з України. Прокурори не тільки ведуть безпосередні слідчі дії, але й координують пошук шляхів покарання Росії за злочин агресії в Україні.

Про це заявив посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич під час конференції “Глобальний Крим. Зрозуміти Україну через Південь”, передає кореспондентка ZMINA.

Антон Кориневич

Відповідальність за злочин агресії проти України є центральним елементом процесу покарання РФ за всі вчинені в Україні порушення, наголосив Кориневич.

“Якби не сталося злочину агресії, усіх інших злочинів не було б узагалі”, – додав він.

Водночас нині міжнародному праву не вистачає ефективних інструментів для покарання за агресію щодо іншої держави, і світова спільнота вперше з часів Другої світової війни шукає їх, наголосив дипломат.

Він також додав, що спільна робота міжнародних прокурорів в Гаазі – це перший важливий крок до формування дієвого механізму притягнення до відповідальності держави-агресора.

Кориневич зазначив, що пошук шляхів покарання за злочин агресії важливий не тільки для України, а й для міжнародної спільноти загалом. Зокрема, за його словами, безкарність за це порушення призведе до того, що злочинці не боятимуться вчиняти його знову у різних країнах світу.

“Якщо не розслідувати цей злочин нині, і не притягти до відповідальності за нього, увесь світовий порядок стає під сумнів”, – наголосив посол з особливих доручень.  

Нагадаємо, спеціалісти Європолу долучилися до спільної слідчої групи з розслідування міжнародних злочинів в Україні, куди вже входять прокурори МКС, експерти Євроюсту та прокурори різних держав.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter