17% опитаних хочуть, щоб після деокупації в Криму була кримськотатарська автономія

Дата: 22 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Щонайменше 17% опитаних українців вважають, що після деокупації в Криму має бути кримськотатарська автономія. 

Такі дані дослідження, проведеного соціологічною групою “Рейтинг” на замовлення ГО “Школа Політичної Аналітики”. 

Скриншот інфографіки з дослідження

Соціологи з 10 до 14 жовтня поточного року опитали дві тисячі людей віком від 18 років в усіх областях, крім окупованих територій і там, де на момент опитування не було українського мобільного зв’язку. Результати зважили з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. 

Найбільше тих, хто бачить Крим кримськотатарською автономією, мешкає в Києві (30%), а найменше – на Донбасі (9%). Серед чоловіків та жінок ставлення до цього питання майже не відрізняється – 18 та 17% відповідно. Щодо віку, то що старші респонденти, то більшу популярність серед них має ідея автономії для кримських татар. 

Втім, більшість опитаних бажає, щоб зберігся статус автономної республіки як до російської окупації(45%) або ж щоб Крим перетворився на звичайну область (32%). Найбільше тих, хто бачить півострів після деокупації в старому статусі, мешкає на заході (50%), а найменше – у Києві (36%). Респондентів, які бачать Крим звичайною областю без особливого статусу, найбільше на Галичині (37%), а найменше – на заході (28%). 

Серед чоловіків тих, хто бачить Крим звичайною областю, 40% у порівнянні з 26% жінок, які дотримуються такої самої думки. Натомість 51% українок хоче, щоб зберігся статус автономної республіки, а серед чоловіків такої думки дотримуються 37%. 

Нагадаємо, що кримські татари, караїми та кримчаки є корінними народами України. Закон, спрямований на максимальний захист культурних, інформаційних та інших їхніх прав, ухвалили ще у 2021 році. 

Нині на території окупованого Криму Росія проводить політику знищення та витіснення корінних народів. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter