Смерті на КПВВ: що зробити, щоб їм запобігти

Дата: 30 Квітня 2020 Автор: Микола Мирний
A+ A- Підписатися

Водночас в українців, які перетинають пункти пропуску на кордоні та окремо на КПВВ, – різні потреби. Саме тому час комплексно врегулювати питання роботи КПВВ, які б враховували потреби громадян. 

“На КПВВ в зоні конфлікту потрібно надавати мікс медичної допомоги – домедичну, медичну та екстрену медичну. Для цього потрібні різні навички. Бувають випадки, коли допомогу треба надавати двом людям одночасно. Ба більше, часто допомогу треба надавати на “нулівці”, а отже лікарям потрібен транспорт, оскільки відстань КПВВ між в’їздом до “нуля” сягає до чотирьох кілометрів”, – пояснює Валерій. 

Правозахисники наголошують, що забезпечувати доступ до медицини на КПВВ за бюджетні кошти – відповідальність держави, відповідно до ст. 49 Конституції. Норма Основного закону свідчить, що саме вона має створювати умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. А для цього, на переконання авторів доповіді, потрібно врегулювати статус КПВВ, уніфікувати перелік послуг та сервісів, які там надаються, чітко визначити балансоутримувачів КПВВ та порядок їхнього фінансування. Окрім цього, необхідно буде посилювати технічний і кадровий потенціал мережі станцій екстреної медичної допомоги.

“Держава повинна не лише утримуватися від умисного позбавлення людини життя, але й дотримуватися позитивного зобов’язання захищати життя людини від посягань третіх осіб або від ризику хвороби, яка може спричинити смерть”, – наголошують у благодійному фонді.

Така сама ситуація з незабезпеченням меддопомоги лишається на КПВВ “Каланчак” та “Чонгар” на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом. Там немає цілодобової медичної допомоги. 

За даними моніторингової доповіді Мінреінтеграції та Представництва президента в АР Крим, на КПВВ “Чонгар” перебуває представник Міжнародного комітету Червоного Хреста. Утім, той через неврегульований юридичний статус тимчасових споруд на КПВВ працює в приміщенні “Нової пошти”. У нього також немає необхідного мінімального набору медикаментів. На КПВВ “Каланчак” медичні працівники під час моніторингового візиту були відсутні взагалі.

Що робити?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter