Рада позбавляє СБУ та Нацполіцію права розслідувати економічні злочини

Дата: 03 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон про створення Бюро економічної безпеки, який позбавить СБУ та Нацполіцію невластивих їм функцій розслідування економічних злочинів. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

За відповідне рішення проголосували 245 депутатів. Бюро, створення якого підтримали парламентарі, має протидіяти кримінальним правопорушенням, що негативно впливають на економіку, сприяють її тінізації, витоку капіталу та іншим негативним явищам, які вповільнюють темпи економічного зростання і загрожують національним інтересам у сфері економіки.

Законопроєкт забороняє передавати проведення розслідування іншим органам безпеки, якщо справа є підслідністю Національного антикорупційного бюро або Бюро економічної безпеки. 

Нагадаємо, що позбавлення правоохоронців, зокрема, СБУ невластивих їм функцій розслідування економічних злочинів – одна з вимог, які до нової влади поставили правозахисники ще в липні минулого року. Експерти тоді зазначали, що відомство успадкувало багато притаманних радянській спецслужбі функцій та працює практично без будь-якого контролю за своєю роботою. Закликав нову владу реформувати СБУ й Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter