Заборона уряду гуляти пенсіонерам на свіжому повітрі суперечить рекомендаціям ВООЗ та МОЗ – експерти

Дата: 10 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Заборона людям, старшим за 60 років, виходити з дому, введена Кабміном через карантин, суперечить рекомендаціям ВООЗ та МОЗ щодо профілактичних заходів для протидії пандемії COVID-19. 

Такого висновку дійшли експерти Харківської правозахисної групи, які проаналізували доцільність та законність запроваджених урядом на початку квітня додаткових карантинних заходів.

Автори аналізу нагадали, що прогулянки на свіжому повітрі для багатьох літніх людей є медичною рекомендацією і відмова від них може призвести до прогресу наявної хвороби, наприклад діабету.

“Для підтримання людського імунітету необхідна достатня кількість свіжого повітря та сонячного світла. Яскравим прикладом наслідків довготривалого перебування в замкненому просторі є засуджені, які через декілька років відбування покарання починають страждати на низку тяжких хронічних захворювань, зокрема й на туберкульоз. Враховуючи загальний несприятливий епідемічний стан в Україні, заборона покидати домівки може спровокувати спалах серцево-судинних, аутоімунних та інших захворювань, у тому числі стати каталізатором епідемії туберкульозу”, – кажуть вони. 

Заборони щодо літніх людей мають і інші негативні наслідки, зокрема відомо, що станом на жовтень 2019 року 2,5 млн пенсіонерів в Україні працювало, а тому заборона покидати домівки фактично залишає їх без роботи. 

Вказують експерти й на відсутність зв’язку між вимогою влади до українців мати із собою паспорт під час виходу на вулицю та епідемією коронавірусу. 

“Складається враження, що вона введена виключно для зручності правоохоронців, щоб вони могли легко визначити, наприклад, має людина більше 60 років чи ні. Але такі практики презюмують, що всі мешканці країни є правопорушниками, і перетворюють державу на поліцейську”, – наголосили в ХПГ.

Проаналізувавши постанову Кабміну, експерти дійшли висновку, що уряд видав її поза межами своїх повноважень: 

“Ми закликаємо органи державної влади суворо дотримуватися Конституції України, законів України та інших нормативно-правових актів, незалежно від того, якими б щирими не були їх наміри”.

Правозахисники рекомендують владі: 

  • запровадити в Україні режим надзвичайного стану, однак прописати в президентському указі, зокрема, лише ті заходи, які будуть спрямовані на боротьбу з пандемією коронавірусу;
  • визначити поняття “громадське місце”, “особисті засоби захисту” тощо,  усунувши в такий спосіб правову невизначеність, що існує зараз;
  • послабити вимоги самоізоляції для осіб, старших за 60 років, дозволивши їм щоденні піші прогулянки тривалістю до однієї години й можливість відвідувати продуктові магазини та аптеки три рази на тиждень;
  • дозволити всім відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон для одиночних піших прогулянок та одиночного заняття спортом;
  • скасувати обов’язок мати із собою документи, що посвідчують особу, громадянство чи спеціальний статус, під час виходу на вулицю.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Кабмін також ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати

Із 6 квітня уряд посилив карантин по всій Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter