Севастопольця ув’язнили на 10 років за нібито намір підпалити склад російської армії та центр для переселенців

Дата: 15 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону запроторив за ґрати на 10 років севастопольця Андрія Єнюкова.  

Про це пише правозахисна організація “Меморіал”, заборонена в РФ.

Андрій Єнюков. Фото: “Меморіал”

Перші три роки Єнюков має провести у в’язниці, а решту – у колонії суворого режиму. Росіяни звинуватили його в намірі підпалити склад паливно-мастильних матеріалів і центру гуманітарної допомоги переселенцям з окупованих частин Донеччини та Луганщини. 

Суд розглядав справу в колегіальному складі під головуванням російського судді – Кирила Кривцова. Захисником був адвокат Хіневич. Російські слідчі стверджували, що чоловік готувався до підпалу нафтобази в селищі Сахарна Головка Балаклавського району Севастополя, а також адміністрував кілька проукраїнських каналів у телеграмі. 

Під час судового засідання Єнюков сказав, що йому підкинули пляшки із сумішшю, тож визнав лише, що планував підпал.  

Дисидент Олег Софяник розповів, що ефесбівці арештували севастопольця наприкінці серпня 2022 року. Йому 21 рік, і він прийняв іслам, взявши ім’я Абдулла. Чоловік активно критикував у соцмережах путінський режим та окупацію Криму. 

За інформацією Софяника, спочатку Єнюкова тримали в одиночній камері СІЗО-2 Сімферополя, згодом перевезли до Ростова-на-Дону. Родичі Андрія повідомили дисиденту, що ФСБ катувала того електричним струмом, щоб домогтися зізнання.

Нагадаємо, що від початку лише поточного року до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону надійшло як мінімум 75 справ проти незаконно затриманих українців. 

Зокрема, відправили на вісім років за ґрати 26-річну Ірину Навальну за те, що вона нібито намагалася підірвати одну з виборчих дільниць під час проведення фейкового референдуму про приєднання окупованих територій до Росії. А також засудили за так званими терористичними статтями КК РФ двох мешканців Донеччини – військовополоненого азовця Владислава Ємельяненка та цивільного Дмитра Кожухова.

Майже кожен п’ятий, засуджений торік за теракт у Росії, – уродженець України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter