Спецслужбовці вважають російським ІПСО повідомлення про масові мінування напередодні

Дата: 15 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Випадок з масовим розсиланням повідомлень про фейкові мінування варто розглядати через призму ІПСО, спрямованого на поширення панічних настроїв у громадян України. 

Так прокоментували в СБУ випадки з “мінуваннями” напередодні для видання “Радіо Свобода”.

Вибухотехніки перевіряють одну з будівель, що нібито була замінована

Повідомлення про можливе замінування отримали понад півтори тисячі різних об’єктів по всій Україні. Серед тих, хто отримав листа, була й редакція ZMINA. 

У повідомленні з погрозами згадували журналісток “Радіо Свобода” Ірину Сисак та Валерію Єгошину, а також фрилансерку Юлію Химерик. До цього вони випустили розслідування про те, як російські спецслужби вербують українців для підпалів автомобілів українських військових.

Лист із погрозами мінування нібито підписала людина, що нині мешкає в окупованому Криму та має російський паспорт. У соцмережах група, що взяла на себе відповідальність за повідомлення про мінування, активно закликає палити авто українських військовослужбовців, а представники цієї ж “групи” розіслали повідомлення до низки державних органів України з пропозицією “вбивства за винагороду” високопосадовців.

Нагадаємо, що минулого року за період січень-вересень правоохоронці отримали понад 2 тисячі анонімних погроз щодо підриву держустанов, шкіл, лікарень та інших місць масового скупчення людей, і, хоча більшість зазначених повідомлень надходить з Росії, останнім часом частіше для таких псевдомінувань почали використовувати українських підлітків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter