Заява українських медійників щодо вбивства журналістки Вікторії Рощиної: “Міжнародні інституції повинні діяти рішуче”

Дата: 11 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Українські журналісти та медійники закликають міжнародну спільноту до рішучих та негайних дій у зв’язку з убивством української журналістки Вікторії Рощиної в російському полоні.

Про це йдеться у їхній заяві, яка відкрита до підписання.

Вікторія Рощина. Обкладинка: ZMINA
 

“Знаючи, що Вікторія Рощина перебувала в ув’язненні більше року і що до російського полону вона була фізично здоровою, ми маємо всі підстави вважати, що її смерть була або результатом умисного вбивства, або наслідком жорстокого поводження та насильства, яких вона зазнала під час перебування в російському полоні”, – йдеться у заяві.

Журналісти, закликають, зокрема, такі організації, як ООН, ОБСЄ, ПАРЄ та МКЧХ, до активних дій згідно їхніх мандатів.

“Міжнародні інституції, наділені мандатами захищати права людини, повинні діяти рішуче і негайно. Ми закликаємо міжнародні організації вжити невідкладних заходів для перевірки стану і захисту прав 29-ти цивільних українських журналістів, що наразі перебувають в полоні РФ”, – йдеться у заяві

Заява щодо вбивства журналістки Вікторії Рощиної

Ми, журналісти та медійники, висловлюємо найглибші співчуття родині та колегам Вікторії Рощиної — молодої, сміливої та талановитої української журналістки, яка загинула в російському полоні. Їй було лише 27 років.

Знаючи, що Вікторія Рощина перебувала в ув’язненні більше року і що до російського полону вона була фізично здоровою, ми маємо всі підстави вважати, що її смерть була або результатом умисного вбивства, або наслідком жорстокого поводження та насильства, яких вона зазнала під час перебування в російському полоні.

Вікторія Рощина була затримана 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованій території України, де вона виконувала свою журналістську роботу, плануючи висвітлити життя людей в умовах окупації. За даними Міністерства оборони РФ, її смерть настала 19 вересня 2024 року.

Ми закликаємо наших колег з українських, закордонних та міжнародних медіа висвітлити цю трагедію, провести незалежні розслідування обставин смерті Вікторії та допомогти розказати світу про долю українських журналістів, які наразі перебувають в російському полоні.

Міжнародні інституції, наділені мандатами захищати права людини, повинні діяти рішуче і негайно. Ми закликаємо міжнародні організації вжити невідкладних заходів для перевірки стану і захисту прав 29-ти цивільних українських журналістів, що наразі перебувають в полоні РФ. 

Ми закликаємо Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) виконувати свій мандат на повну силу і регулярно відвідувати полонених, особливо цивільних, утримуваних РФ на окупованих територіях України або на російських територіях. Ми вважаємо, що наразі статут і діяльність МКЧХ не відповідає вимогам і обсягам колосальної гуманітарної кризи, спричиненої російської агресією. Ми закликаємо МКЧХ негайно організувати постійні місії з моніторингу в’язниць РФ, де утримуються українські журналісти, і докласти всіх зусиль аби гарантувати полоненим дотримання базових прав і захист від жорстокого поводження.

Ми закликаємо ООН залучити свої структури, такі як Рада з прав людини та Управління Верховного комісара з прав людини (УВКПЛ), і створити незалежну комісію з розслідування смерті журналістки Вікторії Рощиної. Ми закликаємо Спеціального доповідача ООН з питання свободи слова публічно прозвітувати щодо ситуації з українськими журналістами в російському полоні, а також щодо інших злочинів РФ проти українських медіа і журналістів. 

Ми закликаємо ОБСЄ залучити свої інструменти моніторингу прав людини для термінової перевірки умов утримання українських журналістів на території РФ. Ми закликаємо ОБСЄ призначити спеціальну місію під керівництвом Представника з питань свободи ЗМІ для перевірки фактів, що стосуються незаконних затримань, убивств та переслідувань Росією українських журналістів. 

Ми закликаємо ПАРЄ провести термінові дебати з приводу системних порушень Росією прав журналістів, зокрема випадку вбивства Вікторії Рощиної, і ініціювати спеціальну резолюцію, яка засуджує вбивство українських журналістів і закликає до санкцій проти посадовців РФ, відповідальних за ці злочини. Ми також закликаємо ПАРЄ призначити спеціального доповідача для звіту про російські злочини проти українських журналістів і про загрози для безпеки журналістів, спричинені російською агресією. 

Свобода слова — це основа будь-якої демократії. Коли журналістів незаконно затримують, це не просто наступ на них особисто, це удар по праву кожного вільно висловлюватися і отримувати інформацію без цензури. Ми звертаємося до всіх, хто вірить у демократичні цінності, з закликом об’єднатися, щоб захистити ці принципи і добитися справедливості і повернення з полону українських журналістів, протиправно затриманих РФ.

Заява відкрита до підписання медійниками. Для того, щоб підписати заяву, заповніть гугл-форму

Довідка для перерахування коштів на підтримку родини Вікторії Рощиної

Одержувач:
Рощин Володимир Михайлович
Рахунок: 262088880825983
IBAN: UA1730529900000262088880825983
Банк одержувача: АТ КБ “ПриватБанк”, м. Київ, Україна
МФО: 305299
Призначення платежу: Благодійний внесок на підтримку родини Вікторії Рощиної

Список підписантів заяви:

  1. Медіарух
  2. Севгіль Мусаєва, головна редакторка УП
  3. Христина Коціра, головна редакторка hromadske
  4. Євгенія Моторевська
  5. Анастасія Станко, головна редакторка Слідства.інфо
  6. Оксана Романюк, директорка Інституту масової інформації
  7. Наталія Лигачова, голова громадської організації “Детектор Медіа”
  8. Яна Брензей, ведуча програми “Вікна-Новини”, СТБ
  9. Ольга Падірякова, головна редакторка онлайн-видання ZMINA
  10. Тетяна Козак, головна редакторка видання судової журналістики “Ґрати”
  11. Анастасія Руденко, засновниця медіа “Рубрика”, очільниця видання для Донецької і Луганської областей “Східний Варіант” та медіамережі “Вікно Відновлення”
  12. Вадим Карп’як, журналіст
  13. Аля Шандра, головна редакторка Euromaidan Press 
  14. Світлана Остапа, голова наглядової ради Суспільного мовника України, заступниця шеф-редактора “Детектор медіа”
  15. Ірина Земляна, медіаекспертка та тренерка з безпеки Інституту масової інформації
  16. Леся Луцюк, комунікаційниця Інституту масової інформації
  17. Олександр Рубан, комунікаційник Інституту масової інформації, журналіст
  18. Валентина Троян, представниця Інституту масової інформації у Луганській області, ведуча Українського радіо
  19. Ангеліна Карякіна, журналістка, співзасновниця Лабораторії журналістики суспільного інтересу, радниця голови правління Суспільного
  20. Яна Осадча, журналістка, редакторка Реальної газети
  21. Оксана Трокоз, представниця Інституту масової інформації в Житомирській області
  22. Руслан Халапов, журналіст 
  23. Людмила Янкіна, правозахисниця, експертка із захисту громадянського суспільства 
  24. Катерина Середа, головна редакторка “МикВісті”, представниця Інституту масової інформації в Миколаївській області
  25. Анна Мурликіна, головна редакторка сайту Маріуполя 0629.com.ua
  26. Валентина Гурова, журналістка
  27. Антон Наумлюк
  28. Катерина Сергацкова, виконавча директорка організації 2402 Foundation, Daily Humanity (Україна, Данія)
  29. Вікторія Андрушків, журналістка
  30. Олександра Малевич, головна редакторка філії АТ “НСТУ” “Миколаївська РД”
  31. Редакція “Суспільне Миколаїв”
  32. Олександр Трохимчук, кореспондент Gazeta.ua
  33. Христина Дичко, журналістка
  34. Людмила Тягнирядно, журналістка, ведуча Українського радіо
  35. Анастасія Москвичова, журналістка видання “Ґрати”
  36. Сергій Нікітенко, МОСТ
  37. Ірина Полулях, кореспондентка філії АТ “НСТУ” “Кропивницька РД”
  38. ГО “Східна правозахисна група”
  39. Гнітецька Олена, кореспондентка “МОСТ: Херсон”
  40. Катерина Лисюк, менеджерка філії АТ “НСТУ” “Дніпровська РД”, координаторка Медіабази Дніпро Інституту масової інформації
  41. Тетяна Печончик, голова правління Центру прав людини ZMINA
  42. Ірина Небесна, регіональна представниця Інституту масової інформації у Тернопільській області. 
  43. Стас Юрченко, більд-редактор видання “Ґрати”
  44. Анна Бабінець, голова ГО “Слідство.Інфо”
  45. Інна Варениця, журналістка
  46. Олена Жикалова, журналістка 
  47. Корнієнко Яніна, журналістка “Слідство.Інфо”

Раніше незаконно утримувана Росією українська журналістка Вікторія Рощина була у списках на обмін. Її мали етапувати з Таганрога до московського СІЗО “Лефортово”. Наразі її смерть підтверджена, але точні обставини невідомі.

Нагадаємо, 16 березня 2022 року стало відомо про затримання журналістки. Її утримували представники російської Федеральної служби безпеки. Тоді вона перебувала в окупованому Бердянську. 22 березня російські військові звільнили Рощину з полону, змусивши записати відео із запереченням претензій до спецслужб РФ. 

3 серпня 2023 року родичі та друзі втратили зв’язок з журналісткою. Вона зникла безвісти під час поїздки на тимчасово окуповані території. 

За даними НСЖУ, щонайменше 28 українських працівників медіа та громадянських журналістів, зокрема в тимчасово окупованому Криму, перебувають у неволі внаслідок незаконних затримань, захоплень у полон, облудних звинувачень і фальсифікованих “судових процесів” російських окупантів на території України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter