Кожна восьма жінка й дівчина стикалася з сексуальним насильством до 18 років – ЮНІСЕФ

Дата: 10 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Понад 370 мільйонів дівчат і жінок, або кожна восьма з усіх, хто живе зараз, зазнали зґвалтування або іншого прояву сексуального насильства до досягнення 18-річного віку.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: “Українська правда. Життя”

У своєму новому звіті ЮНІСЕФ підкреслює, що якщо враховувати нефізичні форми насильства, такі як онлайн-цькування або словесні образи, ця цифра збільшується до 650 мільйонів, що становить кожну пʼяту дівчину або жінку.

У звіті зазначається, що масштаби цього порушення прав людини є колосальними, але їх важко оцінити повністю через стигматизацію, складнощі з вимірюванням і недостатні інвестиції в збирання відповідних даних.

Згідно з даними ЮНІСЕФ, найбільшу кількість постраждалих зафіксували в країнах, що знаходяться на південь від Сахари в Африці, де від насильства постраждали 79 мільйонів осіб, що становить 22% від загальної кількості жінок у цьому регіоні. На другому місці – Східна та Південно-Східна Азія з 75 мільйонами постраждалих (8%). У Європі та Північній Америці зафіксували 68 мільйонів постраждалих (14%), а в Латинській Америці та Карибському басейні – 45 мільйонів (18%).

Найвищий відсоток постраждалих зафіксували в Океанії, де 34% з 6 мільйонів дівчат і жінок зазнали насильства.

Виконавча директорка ЮНІСЕФ Кетрін Рассел назвала сексуальне насильство над дітьми “плямою на нашій моральній свідомості”. Вона підкреслила, що нападниками часто стають люди, яких діти знають і яким довіряють, а насильство відбувається в місцях, де діти мають почуватися в безпеці.

За даними ЮНІСЕФ, більшість випадків сексуального насильства трапляються в підлітковому віці, особливо серед молоді віком від 14 до 17 років. Постраждалі зіштовхуються з підвищеними ризиками інфекцій, що передаються статевим шляхом, зловживанням психоактивними речовинами та психічними проблемами.

Організація зазначає, що наслідки посилюються, коли діти довго мовчать про пережите або не розповідають про це зовсім.

ЮНІСЕФ наголошує на необхідності термінових глобальних заходів, зокрема щодо посилення законодавства і навчання дітей розпізнавати й повідомляти про випадки сексуального насильства. Також організація акцентує на важливості збільшення інвестицій у збирання даних, оскільки наявні інформаційні прогалини, особливо щодо досвіду хлопців, потребують усунення.

Нагадаємо, напередодні ZMINA писала, що на Хмельниччині батькові пʼятьох дітей загрожує довічне увʼязнення. Чоловіка підозрюють у зґвалтуванні двох неповнолітніх доньок. Підозрюваний – 39-річний чоловік, батько пʼятьох дітей. У 2019 році він, ймовірно, почав ґвалтувати свою старшу доньку, якій на той момент було 14 років. Згодом він вчинив такі ж дії й щодо іншої доньки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter