Прокуратура Нідерландів розглядає кримінальну справу про ймовірне втручання Ізраїлю в діяльність МКС

Дата: 08 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Прокуратура Нідерландів розглядає запит щодо порушення кримінальної справи проти високопосадовців ізраїльської розвідки, яких підозрюють у втручанні в розслідування, що проводить МКС.

Про це пише The Guardian.

Фото: Deutsche Welle

Минулого тижня група з 20 осіб, серед яких переважно палестинці, звернулася до прокуратури Нідерландів із проханням розслідувати звинувачення проти Ізраїлю. Скаржники стверджують, що ізраїльська сторона намагалася перешкодити розслідуванню Міжнародного кримінального суду щодо можливих злочинів, скоєних на захоплених палестинських територіях.

Адвокати скаржників пояснили, що подали скаргу у відповідь на розслідування, проведене газетою Guardian, в якому йшлося про те, що ізраїльська розвідка протягом девʼяти років намагалася підірвати, вплинути на діяльність та, можливо, залякати Офіс головного прокурора МКС.

Це розслідування, здійснене спільно з ізраїльсько-палестинським виданням +972 Magazine та івритомовним ресурсом Local Call, змусило уряд Нідерландів раніше цього року висловити занепокоєння ізраїльському послу в Нідерландах.

Як держава, на території якої розташований МКС, Нідерланди зобов’язані, відповідно до угоди із судом, убезпечувати його персонал та гарантувати, що він працюватиме без будь-якого втручання.

Кримінальна скарга закликає владу Нідерландів якнайшвидше виконати свої зобов’язання перед МКС. Відповідно до поданого позову, Ізраїль неодноразово намагався вплинути на розслідування, саботувати його або навіть зупинити, що, на думку юристів, є порушенням прав їхніх клієнтів на справедливе правосуддя.

Адвокати наголошують, що шпигунська діяльність Ізраїлю щодо МКС, ймовірно, містить порушення кримінального законодавства Нідерландів і також може бути злочином проти правосуддя згідно зі статтею 70 Римського статуту, який є основою для діяльності МКС.

Юристи закликають зосередити розслідування на високопосадовцях ізраїльських спецслужб, яких підозрюють у причетності до цих можливих злочинів на території Нідерландів.

Представник прокуратури Нідерландів підтвердив, що скаргу отримали і її розглянуть.

Посольство Ізраїлю в Нідерландах відмовилося коментувати ситуацію, тоді як раніше представник ізраїльського прем’єр-міністра заявив, що звіт Guardian начебто містить безпідставні звинувачення, спрямовані на те, щоб зашкодити Ізраїлю.

Розслідування МКС щодо ситуації в Палестині почалося ще у 2015 році, коли колишня головна прокурорка суду Фату Бенсуда ініціювала попередню перевірку ситуації в секторі Газа, на Західному березі та в Східному Єрусалимі. Цей крок викликав реакцію Ізраїлю, який запустив приховану кампанію проти суду.

У травні цього року нинішній прокурор МКС Карім Хан подав запити на ордери на арешт високопосадовців ХАМАС та ізраїльських посадовців за підозрою у воєнних злочинах і злочинах проти людяності, які, ймовірно, сталися під час нападу ХАМАС 7 жовтня та наступних бойових дій у Газі.

Судді МКС розглядають подані Ханом запити на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу, міністра оборони Йоава Галланта та лідера ХАМАС Ях’ї Сінвара.

Після публікації розслідування Guardian щодо ізраїльського шпигунства уряд Нідерландів отримав заклики від депутатів парламенту провести незалежне розслідування та вжити заходів для кращого захисту МКС.

Представник міністерства закордонних справ Нідерландів утримався від коментарів стосовно скарги, але зазначив, що уряд підтримує постійний контакт із МКС і питання безпеки обговорюються. Також він зазначив, що Нідерланди докладають усіх зусиль, щоб гарантувати роботу МКС у безпечних, спокійних та незалежних умовах.

Представник Офісу прокурора МКС підкреслив, що Карім Хан уже в травні зазначав, що спроби “впливати, залякувати або незаконно тиснути” на співробітників МКС можуть вважатися порушеннями. Він додав, що офіс залишається глибоко стурбованим постійними спробами неправомірного впливу на діяльність суду через погрози та залякування його працівників.

Нагадаємо, вранці 7 жовтня 2023 року терористична організація ХАМАС завдала масованого ракетного удару по центральних та південних районах Ізраїлю. Ракетна атака терористів тривала весь день. На ізраїльську територію також зайшли мобільні групи бойовиків, які захопили військову базу і взяли під свій контроль декілька міст.

Цього ж дня Ізраїль зазнав ракетного удару з кількох місць у Газі. Лідер військового крила ХАМАС заявив, що угруповання розпочало нову операцію проти Ізраїлю. Ізраїльська армія після масованого ракетного обстрілу з боку палестинського анклаву вдарила по території сектору Газа.

Пізніше премʼєр-міністр Ізраїлю заявив про завершення першого етапу операції “Залізні мечі”, що стала відповіддю на атаку ХАМАС. За словами очільника уряду, армія оборони Ізраїлю знищила більшу частину сил бойовиків, які вторглися на територію єврейської держави.

Однак попри значні успіхи армії оборони Ізраїлю – ЦАХАЛ – він заявив, що країна вступає в тривалу та важку війну. Зокрема, ізраїльська армія б’є по Газі у відповідь на атаки й заявляє, що вбила “сотні палестинських терористів” під час ударів.

Армія оборони Ізраїлю опівночі 13 жовтня повідомила ООН, що все палестинське населення на північ від Ваді-Гази має переміститися до південної частини Гази протягом 24 годин.

За даними ООН, понад 423 тисячі жителів сектору Газа залишили свої домівки ще до того, як ЦАХАЛ озвучила цей наказ.

На початку липня 2024 року ХАМАС прийняв пропозицію Сполучених Штатів розпочати переговори про звільнення ізраїльських військовополонених і цивільних заручників, проте процес обміну досі не почався.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter