У Лукашенка бурхливо відреагували на презентовану у Варшаві доповідь про переміщення українських дітей, провладні ЗМІ розмістили “антифейки”

Дата: 08 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Минулого тижня на Варшавській конференції ОБСЄ з людського виміру група правозахисних організацій, до якої входить Центр прав людини ZMINA, презентувала дослідження з доказами про причетність керівництва Білорусі до переміщення дітей з окупованих територій України, а також їхнього перевиховання та мілітаризації. Наступного дня в пропагандистських медіа вийшли публікації про “українських покидьків, які несуть нісенітницю”.

Про це ZMINA дізналася, досліджуючи білоруські медіа.

Дослідження ZMINA і партнерів. Джерело: ZMINA

Дослідження та звіт “Вкрадене дитинство: як білоруський режим стирає ідентичність українських дітей через переміщення, перевиховання та мілітаризацію” спільно підготували Центр прав людини ZMINA, Регіональний центр прав людини, Правозахисний центр “Вясна”, БелПол (Асоціація колишніх працівників правоохоронних органів Білорусі) та міжнародна правозахисна організація Freedom House. Правозахисники, зокрема, надають свідчення про те, що з 2021 й до червня 2024 року до Білорусі було переміщено 2219 українських дітей, і це не фінальні цифри, адже дітей продовжують привозити до таборів під виглядом оздоровлення. 

Представники громадських організацій 4 жовтня презентували англомовну версію дослідження на конференції ОБСЄ у Варшаві.

А наступного дня після презентації, 5 жовтня, одне з білоруських видань опублікувало так зване спростування під заголовком “Коли опускатися вже нижче нікуди: покидьки презентували у Варшаві доповідь про те, що “рэжым” нібито краде дітей Донбасу”.  

“Українські покидьки та завгари-втікачі несуть нісенітницю, і як “докази” наводяться зустрічі дітей з білоруськими артистами, активістами, журналістами, військовими та представниками правоохоронних органів”, – обурюється невідомий автор, адже, хто написав цей матеріал, ніде не вказано.

Автор виправдовує діяльність своєї влади щодо вивезення українських дітей до Білорусі враженнями дітей, якими ті нібито діляться з білоруськими пропагандистами. 

“Ніхто з міжнародних організацій навіть не наважився з’їздити на Донбас та подивитися, як там реально живуть діти”, – продовжує автор, “забувши”, що росіяни не допускають на захоплені території нікого з незалежних міжнародних організацій. 

Не обійшлося в цьому “антифейку” й без наративів про “діти на органи”:

“Якщо ти рятуєш дитячі життя та возиш донбаських дітей на оздоровлення до Білорусі – ти злочинець. А от якщо ти цих дітей вивозиш до Європи та продаєш у рабство, то ти “герой”.

10 жовтня 2024 року, о 12:30, в Українському кризовому медіацентрі (Київ, вул. Хрещатик, 2) відбудеться пресконференція щодо дослідження. Пресконференція транслюватиметься онлайн на фейсбук-сторінках ZMINA та УКМЦ, а також на ютуб-каналах УКМЦ українською та англійською мовами.

Раніше самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко під час спілкування з ватажком підконтрольного Росії незаконного угруповання “ДНР” Денисом Пушиліним також намагався вчергове виправдати своє сприяння вивезенню українських дітей з окупованої росіянами Донецької області до РБ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter