Суди почали відпускати військових з першим СЗЧ назад до війська замість в’язниці

Дата: 08 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні щонайменше чотирьох військовослужбовців, які вперше самовільно залишили військову частину, суди замість в’язниці відправили продовжувати військову службу. 

Про це розповіли в ДБР. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Tyler Hicks / The New York Times

Йдеться про справи військових, що розглядали на Дніпропетровщині, Одещині та Миколаївщині. 

Усі бійці самовільно залишили частини вперше, а згодом їх затримали правоохоронці. Службу вони продовжуватимуть у бригадах, керівництво яких погодилося на це. 

Детективи нагадали, що самовільне залишення військової частини або місця служби без поважних причин, вчинене в бойовій ситуації, карається позбавленням волі до 10 років. 

Відколи президент Володимир Зеленський підписав закон, що посилив відповідальність військових, суди не можуть призначати м’якіші покарання за певні правопорушення, наприклад за самовільне залишення частини. Торік за це судили понад 1,5 тисячі людей, а загалом лише офіційно в провадженні органів досудового розслідування перебуває декілька десятків тисяч кримінальних проваджень за скоєння військових кримінальних правопорушень.

У серпні поточного року Верховна Рада дозволила підозрюваним у дезертирстві та СЗЧ замість в’язниці повертатись у військо за рішенням суду. 

Нагадаємо, що на Миколаївщині близько сотні військових 187 батальйону 123 бригади ТрО вийшли на мітинг, щоб привернути увагу до недостатньої підготовки та нестачі озброєння для участі в бойових діях на Донецькому напрямку.

Бійці відмовилися виконувати бойове завдання та самовільно залишили військову частину. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter