Захист обвинувачених у зґвалтуванні 14-річної дівчини на Закарпатті зриває судові засідання та клопоче про закриття справи

Дата: 04 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Адвокати підлітків, звинувачених у груповому насильстві над 14-річною дівчиною, зірвали судові дебати та завершення розгляду справи, заплановані на 4 жовтня. Вони подали клопотання про припинення кримінального провадження, пояснюючи це тим, що потерпіла не відвідує засідання, а отже начебто не підтримує обвинувачення.

Про це пише “Українська правда. Життя”. 

Ілюстративне зображення. Фото: ТСН

Так, про ситуацію журналістам розповіли представники потерпілої та адвокати юридичної компанії “Міллер” Наталія Баранова та Ілля Воробйов. Вони зазначили, що суд, за запитом адвокатів потерпілої та прокурорів, дозволив дівчині не бути присутньою на кожному засіданні, щоб уникнути повторної травматизації. Адвокати вважають, що поведінка захисників обвинувачених є проявом крайнього цинізму.

Баранова та Воробйов підкреслили, що в справах про сексуальне насильство така практика є доцільною і правильною, оскільки присутність на засіданні змушує потерпілу знову переживати ті жахливі події. На їхню думку, клопотання про закриття провадження не має вагомих підстав і його слід було відхилити відразу. Вони висловили сподівання, що суд ухвалить справедливе рішення і не підіграватиме тактикам затягування справи.

Наталія Баранова пояснила, що 4 жовтня мали відбутися судові дебати – прикінцевий етап процесу, де кожна зі сторін виступає зі своєю позицією щодо обвинувачень і можливих покарань. Однак засідання відклали, оскільки суд відправився до нарадчої кімнати для розгляду клопотання про закриття справи, рішення за яким очікується в понеділок, 7 жовтня, о 10-й годині.

Тим часом Ілля Воробйов зазначив, що і сторона потерпілої, і прокурори наполягатимуть на реальному позбавленні волі для обвинувачених.

Адвокати потерпілої проситимуть суд визнати підсудних винними за частиною 3 статті 152 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за зґвалтування неповнолітньої групою осіб. Вони також додали, що не бачать підстав для умовного терміну, оскільки обвинувачені не визнають свою провину і не проявляють щирого каяття.

Нагадаємо, що у серпні 2021 року в Мукачівському районі на Закарпатті троє підлітків зґвалтували 14-річну дівчину. Спочатку один із хлопців вдарив дівчину в живіт, щоб уникнути опору жертви та залякати. Інший підліток нахилив неповнолітню та стиснув її голову між своїми ногами. Після того як хлопці зняли з дівчини одяг, вони по черзі її зґвалтували та знімали на телефон, а згодом відео розповсюдили учням школи.

За цей злочин суд призначив їм іспитовий термін на два роки. Підліткам не інкримінували статті 152 Кримінального кодексу (зґвалтування), яка передбачає суворіше покарання. Суд аргументував таке рішення пом’якшувальними обставинами: відсутністю судимості, хорошими характеристиками та частковим відшкодуванням потерпілій.

Згодом Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець узяв під особистий контроль цю резонансну справу. 

Читайте також: Українське законодавство: культура згоди чи культура зґвалтування?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter